Arad. E vremea şedinţelor pentru aleşii locali municipali. E prima şedinţă ordinară din acest an, iar executivul îi pune la treabă pe aleşi. 23 de proiecte de hotărâre se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CLM iar la capitolul subiecte e mare diversitate. Un prim proiect ar putea deja aduce scandalul în CLM, între Putere şi Opoziţie: „organizarea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Arad pentru anul şcolar 2014-2015”. Urmează aprobarea „Studiului de oportunitate pentru delegarea prin concesiune a gestiunii serviciului de transport public local prin curse regulate” şi aprobarea „Actului Adiţional nr.2 la Contractul de Asistenţă pentru Proiectul “Reabilitarea infrastructurii de tramvaie de-a lungul axei principale Nord-Sud a municipiului, reabilitarea staţiilor de pe acelaşi tronson, eficientizarea şi eventuala privatizare a Companiei de Transport Public Arad” din data de 21 Iunie 2007, astfel cum a fost modificat prin actul adiţional nr. 1 din data de 12 februarie 2010”. Un alt proiect legat de CTP vorbeşte de preluarea unor mijloace fixe în domeniul public al municipiului şi concesionarea acestora către companie.
Printre proiectele fără probleme s-ar putea număra, printre altele, proiectul privind „scoaterea din funcţiune a unor mijloace fixe aparţinând patrimoniului concesionat al CLM”, un proiect de neexercitare a dreptului de preemţiune cu privire la achiziţionarea unui imobil situat pe Vasile Milea nr.1 sau chiar „transmiterea cu titlu gratuit a unor autoturisme către Poliţia Locală Arad”. E greu de crezut, în plus, că „repartizarea unor locuinţe construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe” ar putea cumva atrage voturi negative.
Parcare cu plată în cartiere
Discuţii ar putea exista, însă, pe un proiect care va duce la extinderea străzilor pe care se va impune parcarea cu plată, un proiect care a stat la transparenţă anul trecut şi care vrea să introducă pe lista parcărilor cu plată şi cartierele.
„Transmiterea în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea fostul Spital Clinic Municipal Arad”, „aprobarea raportului de evaluare a unor bunuri imobile aparţinând domeniului public şi privat al Statului Român/Municipiul Arad şi câteva planuri urbanistice de detaliu (referitoare la construirea unui parc fotovoltaic în extravilanul municipiului şi a altuia în zona Micălaca Est) sau aprobarea unor state de funcţii ori încheierea unei înţelegeri de colaborare între municipiul Arad şi Primăria sectorului XII Budapesta, sunt proiecte care la prima vedere nu par să ridice probleme. Tot fără probleme ar putea fi şi o altă investiţie propusă ca studiu, cea privind „adaptarea la teren a unui proiect tip „Capelă Cimitir”.
Şi Opoziţia
Alftel ar putea să stea însă lucrurile când vine vorba de proiectul privind „aprobarea cererii de finanţare şi a cheltuielilor aferente proiectului „Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din municipiul Arad (cererea nr.4)” , pentru că aici discuţiile politice sunt lungi (se acuză lipsa de finanţare a Guvernului, precum şi lipsa de preocupare a Primăriei).
Pe ordinea de zi a şedinţei CLM de marţi se mai găseşte un proiect privind înfiinţarea „Casei multiculturalităţii – Sânicolaul Mic” şi un altul privind elaborarea unui studiu de fezabilitate având ca obiect: „Construirea şi amplasarea în Piaţa Romană (Boul Roşu) a Statuii Lupoaica – Romulus şi Remus”. Acestea sunt proiecte care nu au şanse mari la vot, în primul rând pentru faptul că aparţin Opoziţiei (primul fiind iniţiat de consilierii Ionel Ciupe şi Eugen Rus, al doilea de Ionel Ciupe). Mai mult, cel de al doilea proiect a fost deja scos de pe ordinea de zi a unei şedinţe anterioare pe motiv că nu are viză de legalitate de la serviciile de specialitate ale Primăriei Arad, fiind considerat inoportun.
Este posibil ca alte proiecte să se regăsească pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, prin introducerea lor în ultimul moment.
Câteva informări
Primele informări din acest an privind activitatea operatorilor economici de sub autoritatea CLM pentru luna ianuarie 2014 şi principalele activităţi programate pentru luna februarie 2014 se regăsesc şi ele pe ordinea de zi a şedinţei CLM, ca de altfel şi supunerea spre aprobare a proceselor-verbale ale şedinţelor anterioare ale CLM şi notificărilor privind concediile aleşi locali şi reportare zile de concediu neefectuate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!