Peste 3.000 de candidați au fost prezenți luni în sălile de examen – din cele 11 centre din județul Arad – pentru proba scrisă la limba și literatura română a bacalaureatului de vară 2015. Am mai preciza că s-au consemnat 149 de absenți și nici un candidat eliminat din sala de examen.
Subiecte ușoare
Totul pare să fi fost pe gustul elevilor. Nu le-a picat poezie, subiectele au fost relativ ușoare, incredibil de ușoare spuneau elevii, și multe speranțe că notele vor fi mai mari anul acesta.
Subiecte de la Uman
Cei de la profilul uman au avut ca prim subiect un fragment din piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian de la care au pornit nouă cerințe. Primele trei cerinţe, notate fiecare cu câte două puncte, au vizat numirea unor sinonime neologice pentru cuvintele „pomeneşte” şi „trecută” , explicarea rolului virgulei în secvenţa „Vă mulţumesc, domnule secretar” şi construirea unui enunţ în care să se ilustreze sensul conotativ al substantivului „pagină”.
La acelaşi subiect, următoarele cinci cerinţe au fost notate cu câte patru puncte. Astfel, plecând de la textul dat, candidaţii trebuiau să precizeze o temă a discuţiei dintre personaje, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menţioneze o modalitate de caracterizare a personajului „Gaby”, exemplificând-o cu o secvenţă semnificativă din text, să prezinte rolul notaţiilor autorului în text şi să ilustreze cu câte un exemplu din text două trăsături ale genului dramatic. Deasemenea candidaţii trebuiau să comenteze, în 600-1000 de cuvinte, o secvenţă din textul dat.
Cel de al doilea subiect cerea candidaților să scrie un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic.
Subiectele la Real
Primul subiect un fragment din piesa de teatru „Trei generaţii”, de Lucia Demetrius pe baza căruia , candidaţii avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică. La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă iar al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Presa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!