„Bugetul pentru 2025: investiții record însoțite de responsabilitate fiscală! Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2025, iar acum urmează dezbaterea și adoptarea lui în Parlament. Este un buget echilibrat, care reduce cheltuielile nejustificate și care pune accent pe dezvoltare. 7,8% din PIB este alocarea record pentru investiții (150 de miliarde de lei), cu direcții prioritare pe infrastructură, sănătate și mediu. Alte direcții din buget sunt: reducerea graduală a deficitului fără a afecta creșterea economică; fără noi taxe și impozite; salariile și pensiile vor fi plătite la nivelul asumat în 2024; sprijin pentru mediul de afaceri și pentru producția internă prin programe precum Investalim și Start-Up Nation. Bugetul este construit responsabil, astfel încât România să continue să crească economic.
Susținem un buget care pune accent pe dezvoltare, siguranță și stabilitate!”, a transmi Răzvan Cadar, deputat PNL Arad.
„Susțin aceste obiective asumate de PNL. Mai exact, reducerea treptată a deficitului, menținerea creșterii economice și asigurarea unui climat favorabil pentru oameni și mediul de afaceri. Un buget care gestionează situația actuală, fără a sacrifica dezvoltarea”, a declarat la rândul său și deputatul PNL Arad, Geanina Pistru.
La Senat, Glad Varga – deși aflat la primul mandat de senator are experiența mandatelor anterioare de deputat, a subliniat că bugetul pentru mediu este unul record.
„Creșterea bugetului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor este un pas important pentru protecția mediului, gestionarea resurselor naturale și tranziția către o economie sustenabilă. Aceste fonduri trebuie să fie folosite eficient și transparent, astfel încât să vedem rezultate concrete: păduri protejate, ape mai curate, energie verde și un mediu mai sănătos pentru toți. Sunt hotărât să sprijin proiecte care aduc un impact real și să mă asigur că această creștere bugetară se traduce în beneficii pentru oameni și natură”, a transmis senatorul PNL Arad, Glad Varga.
Mihai Fifor, deputat PSD Arad, a transmis că noua sesiune parlamentară vine „cu provocări majore și așteptări pe măsură”.
„Într-un context național și internațional tot mai complex, responsabilitatea noastră este aceea de a lua decizii ferme și corecte pentru securitatea și bunăstarea românilor. Pentru mine, această sesiune înseamnă continuitate, dar și un nou angajament. Îmi voi continua activitatea ca vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională și, voi prelua și rolul de secretar al Comisiei speciale pentru controlul activității Serviciului de Informaţii Externe. Este o responsabilitate pe care o asum cu determinare, conștient de importanța strategică a acestor domenii pentru România. Voi rămâne, ca și până acum, dedicat intereselor naționale și valorilor democratice. Cred cu tărie că, prin muncă și responsabilitate, putem aduce stabilitate și progres. În această sesiune, voi continua să susțin inițiativele care contribuie la securitatea țării și la consolidarea instituțiilor fundamentale. România are nevoie de echilibru, profesionalism și viziune pe termen lung – iar aceasta este direcția în care voi acționa”, a transmis Mihai Fifor.
USR Arad, prin vocea deputatului Adrian Wiener și a senatorului Răzvan Anghel, au depus amendamente și au cerut alocări guvernamentale mai mari în domeniul sănătății.
„Am adus amendamente la legea bugetului de stat, vizând domeniul sănătății. Am cerut majorări acolo unde alocarea guvernamentală insuficientă are impact negativ puternic asupra actului medical. Compensarea medicamentelor pentru populație este un pilon esențial al sănătății din România. Controlul bolilor cronice și tratamentul de fond al lor este un imperativ. Considerăm că este foarte importantă creșterea măcar cu rata inflației a fondului destinat compensării medicamentelor. Această măsură permite și actualizarea prețului medicamentelor, astfel încât să prevină fenomenul de ieșire de pe piață a unor produse farmaceutice necesare. În ceea ce privește nevoia de finanțare a spitalelor, suma alocată inițial este insuficientă în raport cu nevoile reale ale acestora – subfinanțate, subnormate cu personal, mereu la limita arieratelor. În fiecare an bugetul inițial a fost subdimensionat, fiind necesare rectificări. Această situație îngreunează activitatea managerilor, cu puternic impact negativ asupra prestației medicale. am propus și aici majorarea sumei alocate. Suma alocată de guvern este insuficientă în raport cu nevoile reale ale asistenței medicale stomatologice. Sănătatea orală a românilor este precară, așa cum vedem din toate rapoartele și indicatorii de sănătate publică, motiv pentru care am propus și aici o majorare de buget”, a transmis Adrian Wiener.
Citiți principiile noastre de moderare aici!