După cum bate vântul. Aceasta pare a fi deviza mai multor primari din judeţul Arad care au candidat pe listele pentru primării din partea partidelor aflate la putere. Un act public al reprezentantei Guvernului în teritoriu arată cum, în unele cazuri, şi vorbim aici de primarii cu mai multe mandate, candidaţii cotaţi cu şanse mari de câştig au schimbat partidele ca pe şosete.
„Şeful” „traseiştilor” pare a fi Pavel Ţica, primarul din Beliu. În anul 1996, când şi-a început cariera politică, acesta a candidat din partea Mişcării Ecologiste din România (MER). În anul 2000 s-a bătut pentru funcţia de primar din partea Alianţei pentru România (APR). În 2004, Ţica a candidat din partea PSD, în 2008 din partea celor de la PDL, iar în 2012 a devenit primar din partea MCL. În topul celor care schimbă des partidul mai este şi Petrică Moldovan, primarul din Conop. În 2000 a fost candidatul Federaţiei Ecologiste din România (FER), în 2004 a candidat din partea PSD, în 2008 din partea PDL, iar anul acesta din partea MCL.
Şi Elena Toma, vicepreşedintele comunei Bîrsa, a sărit dintr-o barcă în alta. În 2000 a fost candidatul PNŢCD, în 2004 a reprezentat PRM, în 2008 s-a înscris pe listele PDL, iar în 2012 pe cele ale MCL. Mircea Micle, primarul din Vărădia de Mureş, este un alt exemplu în ceea ce priveşte „traseismul” politic. În anul 2000 a devenit primar din partea APR, în 2004 a fost candidatul PSD, iar din 2008 luptă pentru culorile PDL.
Gheorghe Feieş, primarul Sebişului, este singurul edil-şef al unui oraş care intră în acest top. Din anul 1992, de când a intrat în politică, şi până în 2004 a fost independent, din 2004 până în 2008 a reprezentat PRM, în 2008 s-a transferat la PDL, iar în 2012 a candidat din partea MCL.
La polul opus, se află primari care, de ani de zile, candidează din aceeaşi poziţie. Primul exemplu ar fi cel al primăriţei din Semlac, Letiţia Stoian, care candidează din poziţia de independent de cinci mandate încoace, câştigându-le pe toate. În aceeaşi situaţie se află şi Ştefan Muscă, primarul din Olari, care are cinci mandate câştigate cu PSD. Apoi îl avem pe Ioan Jura, primarul din Socodor, acesta având patru mandate câştigate sub culorile PNL. Nici Aurel Radiţa, din Şicula, nu şi-a trădat culorile PDL, din care face parte din 2000 încoace. Ar mai fi Gheorghe Burdan, primarul din Chişineu-Criş, care, din 1992 şi până în 2000 a fost candidat independent, iar din 2000 şi până în prezent apără culorile PSD. În topul continuităţii apare şi Paraschiva Sandu, viceprimarul comunei Şofronea, care, de patru mandate încoace, reprezintă UDMR.
Mereu împreună
O situaţie mai specială o găsim la Macea. Aici primarul Ioan Mercea şi viceprimarul Ioan Chişeoan sunt nedespărţiţi de 16 ani încoace. În anul 1996, când cei doi au intrat în administraţie, amândoi au candidat din partea PNL. În 2000, preferinţele politice ale celor doi s-au schimbat, atât primarul, cât şi vicele candidând din partea FER. După alţi patru ani, în anul 2004, amândoi au trecut la PSD din şi în aceleaşi posturi, de primar şi viceprimar, partid de care s-au ţinut până în prezent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!