ARAD. Nimeni nu se aştepta ca plata unor datorii ale primăriilor să se finalizeze cu procese penale. Nimeni nu se aştepta ca nişte fonduri oferite de Guvernul României pentru ajutorarea administraţiilor locale să ducă la anchete penale. Chiar dacă nimeni nu s-a gândit vreodată la aşa ceva, în judeţul Arad aceste lucruri au devenit realitate. Doi dintre primarii din judeţ şi un fost edil au ajuns în faţa judecătorilor Tribunalului Arad, fiind acuzaţi de deturnare de fonduri.
De unde a început totul? De la fostul prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, actual senator de Arad. Înainte de a-i pica Guvernul, MRU, cum este cunoscut în politica naţională, a emis, în luna aprilie a anului 2012, o Hotărâre de Guvern prin care suma totală de 170 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului a fost trimisă către autorităţile locale din întreaga ţară. O parte din bani au ajuns şi la localităţile din judeţul nostru. Imediat după ce s-a instalat în fruntea Guvernului, Victor Ponta a emis, la rândul lui, o Ordonanţă de Urgenţă prin care anula hotărârea lui Mihai Răzvan Ungureanu şi prin care solicita primăriilor să trimită înapoi către Guvern banii primiţi tot de la… Guvern. La peste doi ani distanţă de la aceste mişcări politice, Cornel Popa, primarul comunei Hămaş, Avram Ciev, primarul comunei Bîrsa, şi Nicolae Mehelean, fostul primar al oraşului Ineu, au fost trimişi în judecată pentru deturnare de fonduri. De ce? Pentru că au folosit banii primiţi de la Guvern. Iar anchetatorii au decis că banii au fost folosiţi abuziv.
Dosarele le sunt publice, numele lor apar pe rolul instanţelor de judecată, primarii sunt chemaţi la procese. Deturnare de fonduri, aceasta este acuzaţia, una destul de gravă, care li se aduce celor care au folosit banii Guvernului. Bineînţeles, toţi cei acuzaţi se simt nedreptăţiţi. Mai ales că, din declaraţiile lor, unele dosare au fost tratate cu jumătăţi de măsură, altele cu puţin exces de zel. Pentru că, trebuie specificat acest lucru, zeci de primari din judeţul Arad au fost cercetaţi penal tot pentru deturnare de fonduri, tot pe baza Hotărârii de Guvern a lui MRU. Dar, pentru moment, doar cei trei enumeraţi mai sus au ajuns în faţa Justiţiei.
„Din punctul meu de vedere, văd trimiterea mea în judecată ca o răzbunare politică împotriva primarilor PDL. Şi asta pentru că şi primarii de la celelalte partide politice au primit atunci bani şi i-au cheltuit. Dar împotriva lor nu a fost luată nicio măsură. La acea dată am primit 250.000 de lei pe care i-am folosit pentru binele comunei, nu i-am dus acasă la soacra. Nu o să comentez deciziile instanţei, o să încerc doar să mă apăr. Totuşi, este suspect că noi suntem anchetaţi ca şi persoane fizice, nu ca şi ordonatori de credite. Păi, banii au fost folosiţi în urma emiterii unei hotărâri de consiliu local, cu aviz de la Trezorerie. Nu i-am luat eu şi am făcut ce am vrut cu ei. În plus, am făcut o solicitare către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara în ideea de a înapoia banii către Guvern. Iar cei de acolo ne-au spus că putem să îi returnăm. Am ataşat acest răspuns la dosar, dar nu a fost luat în seamă. Asta este. O să mă apăr acum”, ne-a declarat mâhnit Cornel Popa, primarul din Hăşmaş.
Decizie atacată
În ceea ce îl priveşte pe Avram Ciev, primarul din Bîrsa, acesta ne-a informat că a atacat decizia judecătorului de cameră preliminară a Tribunalului Arad la Curtea de Apel Timişoara. Şi asta pentru că, spune Ciev, magistraţii arădeni nu au ţinut cont de o hotărâre a Curţii Constituţionale a României. „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului Ponta, cea care se referea la înapoierea sumelor de bani primite de primării, a fost atacată la Curtea Constituţoinală la acea vreme. Iar judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât că numai banii neutilizaţi până la data emiterii ordonanţei trebuie înapoiaţi către Guvern, nu şi cei care au fost folosiţi până când Ponta a emis ordonanţa. Cu această decizie în mână m-am prezentat la judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Arad. Dar decizia Curţii Constituţionale nu a fost luată în seamă de Tribunalul Arad. Aşa că am atacat trimiterea în judecată la Curtea de Apel Timişoara. De abia după ce primesc un răspuns de acolo voi afla dacă procesul se va judeca pe fond sau nu. Nu vreau, deocamdată, să zic mai multe”, ne-a spus Avram Ciev.
Unii au scăpat
După cum am scris şi mai sus, zeci de primari din judeţul Arad au dat cu subsemnatul pe la Poliţie pentru banii cheltuiţi. Cu toate acestea, pentru moment, numai cei trei primari menţionaţi mai sus au ajuns în faţa instanţei. Din surse sigure am aflat că dosarele unora dintre primari au fost clasate. Mai precis, au scăpat de orice acuzare. Deşi faptele lor erau identice cu al celor trei trimişi în judecată. Dar, bucuroşi că au scăpat de procese, aceştia au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!