ARAD. O întâlnire de lucru intensă, cu multe dezbateri, a fost organizată de Instituția Prefectului Județului Arad pe tema extinderii magistralei de gaz în județ. Inițiativa organizării evenimentului a aparținut parlamentarilor PSD de Arad Dorel Căprar, Mihai Fifor, Florin Tripa și Adrian Todor, aceștia invitându-i la ședință pe Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, Directorul Departamentului Dezvoltare, Ion Tătaru, Directorul Departamentului Proiectare și Cercetare, Mihai Leahu și Directorul de Exploatare Teritorială Arad, Alexandru Ionel.
De la proiecte la fapte
Primarii prezenți în Sala Rotondă a Prefecturii au venit cu întrebări concrete, către cei de la Transgaz. În principal, primarii au cerut explicații cu privire la necesitatea unor studii de fezabilitate, dar și în ceea ce privește estimările corecte de consum de gaze naturale. „Trebuie să înțelegem că extinderea magistralei de gaze naturale despre care discutăm în acest moment este șansa de dezvoltare a unităților administrativ-teritoriale”, le-a transmis primarilor directorul Transgaz, Ion Sterian.
Practic, în acest moment, Transgaz a luat în calcul două mari proiecte de extindere de magistrale: una pe valea Mureșului și una valea Crișului Alb. Mai mult, cei de la Transgaz au venit în fața primarilor cu o hartă a posibilelor magistrale, urmând ca în urma discuțiilor și studiilor de fezabilitate să fie stabilită ruta exactă a magistralelor. Pentru ca acest proiect, ce vizează extinderea în mai tot județul a gazului să poată fi realizat, primăriile trebuie să vină cu un studiu de fezabilitate privind distribuția gazelor naturale. „Primul pas este un studiu de fezabilitate prin care să ne prezentați situația consumatorilor din zona respectivă. Cu cât studiul va fi făcut mai exact, cu atât noi vom putea dimensiona cât mai corect conducta pe care o vom proiecta. Extinderea magistralei este suportată în totalitate de Transgaz, dar partea de racordare și rețeaua de distribuție este suportată de beneficiar. Trebuie să înțelegeți că dacă studiul de fezabilitate nu va reflecta consumul real, va fi foarte greu ca licitația pentru atribuirea concesionării distribuției de gaz metan să aibă și un câștigător. Ca atare, atenție mare la impactul economic al investiției pe care o preconizați”, a punctat în repetate rânduri directorul Departamentului Proiectare și Cercetare, Mihai Leahu. Acesta a încercat să îi lămurească astfel pe primari cu privire la impactul, costurile și demersurile ce trebuiesc făcute.
În ADI sau fără?
O altă nedumerire a primarilor a fost legată de înființarea de Asociații de Dezvoltare Intercomunitare. O parte dintre primari s-au asociat deja în ADI-uri și au început demersurile pentru ca extinderea gazului să devină realitate în cel mai scurt timp, dar o parte dintre ei vor merge pe cont propriu. Ca o lămurire suplimentară, directorii Transgaz au explicat că în cazul unui ADI se poate realiza un singur Studiu de Fezabilitate care să cuprindă toate obiectivele – UAT-urile, costurile fiind astfel mai mici.
În final, primarii au studiat hărțile, au venit cu propuneri și au plecat, poate, ceva mai lămuriți despre ce înseamnă, ce costuri implică și ce impact ar avea extinderea magistralelor de gaz.
Despre discuția tehnică
„Mă bucur pentru că au fost prezenți foarte mulți primari la o discuție tehnică, aplicată, în urma căreia cred că fiecare din ei știe de acum încolo pașii necesari pentru a duce gazul metan în localitățile lor cât mai repede. Mulțumesc domnilor parlamentari, reprezentanților Transgaz, primarilor pentru prezența la această întâlnire de lucru și am încredere că astăzi s-a făcut un nou pas important spre îndeplinirea obiectivului de a duce gazul metan în toate zonele județului nostru”, a declarat Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!