ARAD. Parohia Ortodoxă Română Micălaca Veche a rămas fără mai mult de jumătate din Parcul 23 August! Primăria Arad a reparat o greșeală făcută cu mulți ani în urmă, în urma căreia singura zonă mai serioasă din cartier unde se poate ieși cu copiii la aer curat a fost transformată în câmp cu bălării. Primăria a luat (înapoi) în administrare o parte importantă din parcul care a fost concesionat în totalitate bisericii în urmă cu 21 de ani!
În cursul lunii mai, primarul Gheorghe Falcă îi informa pe aleşii locali despre situaţia negocierilor şi de soluţiile pentru amenajarea unui parc, după preluarea terenului de la Parohie. „Cartierul Micălaca are un număr mare de locuitori care au nevoie de spaţii verzi şi locuri de recreere. În vederea realizării unui parc, Parohia Ortodoxă Română Micălaca Veche a acceptat rezilierea parţială a contractului de concesionare încheiat în anul 1993, prin diminuarea suprafeţei pe care o deţine, din fostul parc „23 August”. Faţă de cele de mai sus, propun adoptarea unui proiect de hotărâre pentru diminuarea suprafeţei din contractul de concesiune, încheierea unui act adiţional şi realizarea unui parc pe terenul disponibilizat”, sublinia primarul în „expunerea de motive” ataşată unui proiect de hotărâre CLM.
Decizia a fost luată
După dezbaterea în şedinţă, decizia finală „privind rezilierea parţială prin acordul părţilor a contractului de concesiune nr. 3975/1993” a fost luată de Consiliul Local prin Hotărârea Nr.145 din 30 mai 2014.
Conform datelor din actele oficiale, prin Hotărârea CLM Arad nr. 20/1992, Consiliul Local de atunci a aprobat concesionarea a cinci amplasamente pentru realizarea de biserici şi lăcaşuri de cult. Între acestea a fost şi amplasamentul din fostul Parc „23 August” pentru Parohia Ortodoxă Română Arad – Micălaca Veche. Suprafaţa totală a parcului a fost de 21.840 mp. Această concesiune a fost transmisă pentru construirea bisericii, dar şi pentru amenajarea zonei ca parc.
După 21 de ani, biserica este încă în construcție. În ceea ce priveşte parcul, abia anul trecut (după 20 de ani) a beneficiat de o infuzie de fonduri (nerambursabile). Proiectul transfrontalier îi avea ca parteneri pe Arhiepiscopia Aradului, Episcopia Ortodoxă Română din Gyula (Ungaria) şi administraţia Otlaca Pustă (Ungaria). Proiectul pe partea română a vizat amenajarea unui amfiteatru cu 500 de locuri, a unor piramide în culorile luminii şi a unui ecran de proiecţie, pavilioane pentru socializare interconfesională şi zone de relaxare şi meditaţie, toate destinate agrementului credincioşilor de toate vârstele. S-au plantat și circa 100 de arbori. Din păcate, câţiva dintre ei s-au uscat deja…
Valoarea proiectului pentru partea română este de 358.429 de euro. Pentru că doar o mică parte din parc a fost amenajată.
Doar „o parte”
Încă de la început, aleşii locali au fost informaţi, înainte de a decide preluarea a jumătate din parc, de situaţia de acolo: „Având în vedere costurile foarte mari, precum şi faptul că aceste clădiri monumentale se realizează într-un timp foarte îndelungat cu sprijinul, în mare parte al enoriaşilor, dar şi schimbarea an de an a legislaţiei, din întregul parc, parohia a reuşit să realizeze o zonă de parc doar pentru o parte a terenului prin accesare de fonduri printr-un proiect transfrontalier. Realizarea şi întreţinerea unor spaţii verzi cu acces pentru publicul larg, pe parcursul unui an presupune costuri pe care o parohie nu şi le poate permite la suprafaţa din contract”.
În această situaţie, Primăria Municipiului Arad a propus parohiei renunţarea parţială la suprafaţa din contract la care, prin adresa nr. 35/2014, parohia a răspuns favorabil.
Concret
Prin votul consilierilor, Primăria modifică, aşadar, contractul de concesionare cu Parohia Ortodoxă Română – Micălaca Veche. Un lot în suprafaţă de 12.830 mp revine în administrarea autorităţii locale „în vederea amenajării parcului”. Valoarea de inventar a terenului este de 256.412,6 lei. Parohiei îi va rămâne, în concesiune o suprafaţă rămasă de 9.010 mp, cu o valoare de inventar de 180.068,45 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!