Au sosit răspunsurile Primăriei Arad la întrebările adresate de Jurnal arădean şi www.aradon.ro în baza legii liberului acces la informaţii publice privind atribuirea directă către firma orădeană SC RER Ecologic Sevrice SA a salubrizării stradale şi a deszăpezirii în Municipiul Arad. Iar răspunsurile spun un singur lucru: Primăria a invitat o singură firmă să cureţe Aradul şi aceasta a fost SC RER Ecologic Service SA, deşi nici oferta acesteia (alături de alte trei oferte) nu a fost acceptată la licitaţia de atribuire a acestui serviciu. Care a fost justificarea acestei decizii? Greu de detaliat. Primăria nu se agită să dea prea multe explicații, ba chiar evită să răspundă extrem de clar la întrebările noastre. Chiar înainte cu o zi de a ne răspunde la solicitarea noastră, Municipalitatea a remis un comunicat de presă pe acest subiect fierbinte.
Comunicatul de după vot
Comunicatul a sosit la câteva ore după ce în CLM s-a discutat şi votat proiectul prin care firma orădeană primea fără licitaţie serviciul de salubrizare menajeră şi deszăpezirea Aradului. În acesta se indica faptul că „salubritatea stradală a fost aprobată cu votul majorității absolute”, îm timp ce la o frază, două mai jos se arată clar că proiectul a obţinut doar 14 voturi pentru (două abiţneri şi şapte voturi împotrivă”). Iată parte din conţinutul comunicatului: „Proiectul de hotărâre privind desemnarea serviciilor de salubritate stradală firmei S.C. RER Ecologic Service S.A. a fost supus votului consilierilor locali municipali, o condiție esențială în vederea semnării contractului de prestare a serviciului public de salubrizare stradală și de deszăpezire în municipiul Arad. Cu 14 voturi pentru, 2 abțineri și 7 voturi împotrivă, proiectul de hotărâre a fost declarat aprobat, întrunind votul majorității consilierilor în funcție. «Spre deosebire de contractele de delegare a gestiunii serviciului public prin care se atribuie și bunuri aferente (imobile și/sau mobile), hotărârea adoptată astăzi vizează achiziția publică de servicii, fără ca operatorul să primească bunuri din patrimonial unității administrative teritoriale», a explicat secretarul Lilioara Stepănescu. De menționat că S.C. RER Ecologic Service Oradea a fost una dintre cele patru firme de salubritate care și-au manifestat interesul pentru serviciul scos la licitație de Primăria Municipiului Arad. După organizarea procedurii de licitație deschisă în cadrul căreia nu s-a depus nicio ofertă conformă, s-a organizat negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț, conform prevederilor art.104 lit. a) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice pentru atribuirea contractului : «Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice/acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii într-unul din următoarele cazuri: Lit.a) dacă în cadrul unei proceduri de licitaţie deschisă ori licitaţie restrânsă organizate pentru achiziţia produselor, serviciilor sau lucrărilor respective nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau au fost depuse numai oferte/solicitări de participare neconforme, cu condiţia să nu se modifice în mod substanţial condiţiile iniţiale ale achiziţiei»”. Durata contractului este până la 31.12.2017 inclusiv, cu posibilitatea de prelungire până la data de 30.04.2018 inclusiv, dacă vor existența resurse financiare rămase neexecutate din prezentul contract după data de 31.12.2017”.
După enumerarea obligaţiilor care revin firmei, se face referire şi la valoarea contractului, pe care Jurnal arădean şi www.aradon.ro v-a prezentat-o deja: „Valoarea contractului până la 31.12.2017 inclusiv, este de 10.048.380 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în sumă de 1.909.192,20 lei. În eventualitatea unor servicii suplimentare, valoarea maximă a contractului va ajunge la 13.397.840 lei, fără TVA, la care se adaugă TVA în sumă de 2.545.589,60 lei”.
Şi răspunsurile pentru noi
La o zi după comunicat, am primit şi noi răspunsuri la întrebările adresate pe acest subiect, răspunsuri care „au fost formulate cu sprijinul Direcției Tehnice și al celei de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Municipiului Arad”.
La întrebarea „Când a fost redactat proiectul de hotărâre nr. 198/2017 privind aprobarea contractului de prestare a serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire în Municipiul Arad (…)”, Primăria spune că acesta „a fost pregătit/redactat pentru ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local al Municipiului Arad din data de 14.06.2017”, un fapt evident, pe care toată lumea îl ştia. Primăria a ocolit să indice ziua exactă deşi aceasta a fost cerinţa evidentă a noastră, în condiţiile în care cu câteva zile bune înainte de momentul şedinţei, firma din Oradea publica deja anunţuri de angajare pentru punctul de lucru din Arad!
Restul, nu!
La întrebarea „Au mai fost firme invitate să poarte negociere directă pentru acest contract propus a fi semnat cu SC RER Ecologic Service Oradea SA sau oferta a fost făcută doar acestei firme”, Primăria spune că „În Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice nu există prevederi privind «negocierea directă». Procedura se numeşte negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare şi este reglementată de Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice”. După ce ne corectează exprimarea, Municipalitatea indică numele exact al procedurii şi derularea ei: „autoritatea contractantă nu a făcut nicio ofertă societăţii S.C. RER Ecologic Service Oradea S.A. ci a transmis o invitaţie de participare la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, concomitent cu o notificare către ANAP, agenţie naţională care exercită controlul ex-ante în domeniul achiziţiilor publice”. Adică, pe ocolite, cu câteva lecții juridice, pe care ni le-am însuşit, ni se spune că doar RER a fost ţinta primăriei şi nicio altă firmă din cele trei care fuseseră interesate de serviciu, aşa cum a reieşit din licitaţia anulată de Municipalitate.
Întrebată dacă „au fost invitate la această negociere amintită în proiectul propus spre vot aleşilor la şedinţa de miercuri a CLM, şi SC Polaris M Holding SA Arad şi Gospodărirea Comunală?”, Primăria spune că „la negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ a fost invitată doar societatea RER Ecologic Service Oradea S.A”. Mai clar nu se putea.
Şi celelalte răspunsuri
Aproape toate celelalte întrebări adresate Primăriei au devenit caduce acum, aşa că nu le vom mai menţiona în material, decât vag: faptul că SC Gospodărirea Comunală Arad a executat, potrivit Primăriei, „servicii de curăţare a domeniului public (carosabil, trotuare), de curăţat şi de golit coşuri de gunoi în municipiul Arad“ în baza contractului de servicii nr. 28233/27.04.2017, „pe o durată de trei luni cu clauza de reziliere a contractului în momentul atribuirii unui contract urmare a organizării unei proceduri de achiziţie publică”, sau faptul că „despre prospectarea pieţei forţei de muncă desfăşurate de operator (SC RER Ecologic Service Oradea S.A. – n.r.) nu deţinem date pe care să vi le punem la dispoziţie”.
Criterii pentru toţi, bune pentru RER
De menţionat ar fi totuşi faptul că acele criterii care au stat la baza alegerii RER au fost cele pe care oricare din celelalte firme le-ar fi îndeplinit cu lejeritate, dar nu a prea contat. Ele au fost indicate în răspunsul trimis nouă: „Cerinţele pentru ofertanţi au fost: operatori economici care desfăşoară activitate de salubrizare stradală – licențiat A.N.R.S.C., deţinerea autorizaţiei de mediu pentru activităţile care fac obiectul contractului de servicii – îndeplinirea normelor de poluare a utilajelor de măturare”. Cam atât a avut Primăria de spus. Dar ce ar fi mai mult de spus în aceste condiţii?
Citiți principiile noastre de moderare aici!