8.000 de lei s-a văzut nevoită să plătească Primăria Arad drept amendă pentru discriminare. Sancţiunea a fost, iniţial, potrivit datelor pe care le avem şi despre care am mai scris în trecut, de doar 2.000 de lei, dar a ajuns de la momentul sesizării faptelor şi până în prezent la 8.000 de lei probabil din cauză de procese, amânarea plăţii şi neremedierea problemelor. Că Primăria Arad a plătit 8.000 de lei pentru discriminare reiese foarte clar din rezumatul hotărârii nr. 357 din 11/05/2016, rezumat pe care instituția a fost obligată să-l publice pe pagina sa oficială.
Iată ce se arată în rezumatul hotărârii: „Prin Hotărârea nr.251/30.04.2014 Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a constatat caracterul discriminatoriu al neasigurării condițiilor de transport pentru persoanele cu dizabilități locomotorii în mijloacele de transport în comun, acordând un termen de 6 luni pentru remedierea problemelor. Ulterior prin Hotărârea nr.271 din 10.06.2015 s-a constatat că Municipiul Arad nu a remediat situația, astfel persoanele cu dizabilități locomotorii au fost discriminate și în perioada ulterioară primei decizii. Obiectul petiției a fost monitorizarea situației de după data de 01.03.2016 (la expirarea termenului acordat prin Hotărârea nr.271 din 10.06.2015). Neasigurarea condițiilor de transport pentru persoanele cu dizabilități locomotorii reprezintă discriminare conform art.2 alin.1 și 4, coroborate cu art.10 lit.g) și h) și art.15 al O.G. nr.137/2000 și conform Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, art.9, 19, și 20, ratificată de România prin Legea nr.221/2010 și în virtutea prevederilor art.19 lit. d) din O.G. nr.137/2000 s-a monitorizat dacă până la data de 01.03.2016 problemele au fost sau nu remediate. Problema nefiind remediată, Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării aplică amendă contravențională de 8.000 lei pentru Primarul Municipiului Arad. Amenda stabilită a fost plătită în anul 2019 și în urma finalizării procesului se publică acest rezumat al Hotărârii nr.357 din 11.05.2016 pronunțat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării”. Rezumatul poartă semnătura primarului Călin Bibarț.
Istoria unei amenzi
Totul a pornit însă de la o autosesizare urmată de verificări pe întreg teritoriul României, demarate în 2014, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Au urmat decizii cu recomandări, noi controale în 2015, noi monitorizări etc. În primăvara lui 2017 vă informam că, printre altele, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe primarul Gheorghe Falcă și pe alți 40 de primari de municipii reşedinţă de judeţ din ţară pentru discriminare.
Amenda fusese atunci de 2.000 de lei. În fapt, între 1.000 şi 2.000 de lei trebuiau să plătească şi alţi zeci de primari din ţară. Motivul era indicat în hotărârea aceluiaşi consiliu, dată în 30 martie 2017. Toţi primarii de municipii reşedinţă de judeţ din România au fost acuzaţi că nu au asigurat „condiţiile de transport local, prin mijloacele de transport în comun, a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, obligate să utilizeze transportul în comun în municipii, reşedinţe de judeţ şi neluarea unor măsuri concrete pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la transportul în comun”.
Amenzile date în 2017 de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării au avut la bază o autosesizare (!) că pe raza municipiului Târgul Mureş circulă microbuze şi autobuze învechite care nu pot fi utilizate de persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Ulterior, autosesizarea a fost extinsă asupra tuturor municipiilor reşedinţă de judeţ şi a vizat: nerespectarea condiţiilor de transport public local, prin mijloacele de transport public în comun, a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, încălcarea dreptului la demnitate prin modul în care persoanele cu dizabilităţi locomotorii sunt obligate să utilizeze transportul în comun în municipii, reşedinţe de judeţ.
Rădăcini vechi
Dar acesta nu este nici pe departe începutul poveştii. Pentru primari, totul a început pe 17 octombrie 2013, când au fost solicitate informaţii statistice privind numărul total al mijloacelor de transport în comun şi numărul mijloacelor de transport în comun adaptate pentru nevoile persoanelor cu dizabilităţi. Răspunsurile au curs. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a precizat, de pildă, că în Arad sunt 56 de mijloace de transport adaptate, dar în tabelul pus la dispoziţie nu se regăseau nici numărul total al mijloacelor de transport şi nici altfel de observaţii. Într-un alt tabel inclus în dosar, la observaţii, în dreptul muncipiului Arad se arată că: „răspunsul (Primăriei Arad -n.r.) precizează şi existenţa altor mijloace de transport (spre exemplu tramvaie), fără să specifice numărul total şi numărul celor adaptate). Cu acest tip de răspuns, Primăria Arad se afla printre puţinele care nu au răspuns clar la cererea solicitată, alături de primăriile Deva, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Botoşani şi Bucureşti”.
Comportament pasiv
Reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis că „reclamaţii au avut un comportament pasiv, care a produs efecte care au defavorizat în mod nejustificat persoanele cu dizabilităţi locomotorii” şi că faptele primarilor de mai sus atrag răspunderea contravenţională a acestora. S-a mai constatat că primarii în cauză nu au luat nicio măsură în urma trimiterii de adrese prin care s-a atras atenţia asupra problemelor existente. Ca atare, primarii mai multor municipii, printre care şi cel de Arad, au fost amendaţi contravenţional cu 2.000 de lei fiecare, pentru că în oraşele pe care le conduc nu au 2/3 (66,67%) din mijloacele de transport public în comun adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi. În decizia din 2017, la final, consiliul le-a recomandat primarilor amendaţi să revizuiască toate contractele încheiate cu firmele de transport în sensul prelungirii contractelor doar cu firmele care au toate mijloacele de transport în comun adaptate.
Amenda nu a fost plătită și situația nu a fost remediată pe deplin, așa că s-a ajuns în 2019 la o amendă de 8.000 de lei.
Greu de îndeplinit
Cum lanţul se strângea tot mai tare, în acest an a fost plătită amenda şi a fost publicat rezumatul hotărârii care face referire la discriminare pe pagina de internet a Primăriei Arad. Rămâne de văzut ce va urma în condiţiile în care, în continuare, Primăria Arad nu se poate lăuda cu prea multe mijloace de transport în comun care să fie accesibile persoanelor cu dizabilităţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!