Zeci de mii de persoane fizice şi juridice sunt datoare la Primăria Arad şi nu îşi plătesc datoriile decât în ultima fază, când Municipalitatea le scoate la vânzare bunurile imobile. Totuşi, până la această ultimă fază nu s-a ajuns decât rar în anul trecut. În 2009, Primăria a scos de trei ori la vânzare un imobil al unei firme datoare. La a treia licitaţie nereuşită, firma a reuşit să îşi achite datoriile faţă de Municipalitate şi să scoată imobilul de la vânzare. În acest an, însă, situaţia stă cu totul altfel. În doar două zile, luni şi marţi, Primăria Arad a scos deja la vânzare două imobile ale unor persoane juridice care nu şi-au plătit datoriile faţă de buget. Nici una dintre licitaţii nu a fost reuşită, nici un cumpărător nearătându-se interesat de clădirile cu pricina.
Cifrele sunt însă spectaculoase la capitolul conturi blocate, somaţii emise, sechestre pe bunuri imobile şi mobile. În anul trecut, Primăria Arad a emis către datornici persoane juridice 4.464 de somaţii, iar către persoane fizice 27.000 de somaţii. În plus, Municipalitatea a pus 29 de sechestre pe bunurile mobile şi imobile ale unor persoane juridice datoare şi alte 47 pe bunurile persoanelor fizice cu datorii la bugetul local. Anul trecut, instituţia a înfiinţat popriri pe conturi la 1.155 de firme şi la 2.800 de arădeni.
Numărul persoanelor fizice datoare la bugetul de stat pe 2009 este mult mai mare decât cel al persoanelor juridice, însă, în timp ce populaţia îşi achită datoriile, în general, imediat după primirea somaţiilor (prima etapă a executării silite), firmele îşi plătesc datoriile faţă de Municipalitate doar când îşi văd imobilele scoase la vânzare. “S-a dovedit şi pe parcursul anului trecut că sunt mai uşor de recuperat datoriile pe care le avem la persoane fizice, unde nu parcurgem toate etapele procedurii de executare silită. În cele din urmă, după o serie de somaţii şi măsuri, mai toţi îşi plătesc debitele. De-a lungul anului 2009 vă pot spune că s-au încasat din executări silite, întreaga procedură, de la somaţii la popriri pe conturi, sechestre etc. 19.100.000 lei”, ne-a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.
Datornici de negăsit
Situaţiile cele mai problematice sunt la firme care se află în lichidare, în dizolvare sau în insolvenţă şi de la care Primăria are şanse minime de a mai recupera banii. 639 de firme datoare la Primăria Arad sunt, potrivit datelor primite de instituţie de la Registrul Comerţului, în lichidare, iar faţă de acestea Municipalitatea nu mai poate lua măsuri de executare silită în ciuda datoriilor pe care le au de recuperat. La aceste societăţi se adaugă 405 firme cu datorii la Primărie, care se află în procedură de insolvenţă, în baza legii 85, alte 235 de unităţi în dizolvare şi… 1.878 de societăţi datoare la bugetul local care au fost radiate. Primăria Arad a cerut, ce-i drept, la rândul său, declanşarea procedurilor de insolvenţă pentru 24 de firme care au debite mai mari de 30.000 lei.
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!