ARAD. Au fost cheltuiţi până acum 1,7 milioane lei din bugetul local (aproape 400 000 euro) pentru echipamentele și aplicațiile achiziționate pentru programul de monitorizare a performanţelor şcolare din şcoli iar tabletele în cele cinci unități de învățământ pilot stau în sertare. Nu mai pot fi folosite pentru că nu au fost actualizate datele odată cu începerea noului an şcolar şi a rămas încă marea problemă a conexiunii la internet în sălile de clasă.
Primăria acuză însă profesori și directori de dezinteres „implicarea la nivelul conducerii școlilor și a inspectoratului nu a fost la nivelul așteptărilor municipalității iar utilizarea aplicaţiei și echipamentelor în pauze, în cancelarie, a fost întâmpinată cu reticență sau chiar dezinteres de unele cadre didactice și directori. Trebuie să semnalăm și faptul că aceștia nu au fost interesați nici de actualizarea bazelor de date (cu elevii și profesorii) pentru noul an școlar” se arată în comunicatul Primăriei. Pe de altă parte, reprezentantul firmei Lasting System, cea care a oferit softul pentru acest catalog electronic, a precizat că „actualizarea datelor se poate face atunci când Primăria va solicita acest lucru”.Cât despre rețeaua de internet securizată este tot o problemă care trebuie rezolvată de municipalitate.
Proiectul a fost lansat în prezența ministrului de atunci, Daniel Funeriu, pe 1 decembrie 2011. Primarul declara, la vremea respectivă, că până la finele anului de studiu 2011/2012 toate unităţile de învăţământ din oraş vor avea tablete PC şi vor înregistra situaţiile şcolare într-o reţea informatică securizată, accesibilă IȘJ.
În acest moment planurile Primăriei se întind până cel puțin în 2014. Conform Primăriei până acum „a fost realizată rețeaua informatică metropolitană (precizăm că este vorba de o retea securizată, nu de rețeaua www), au fost achiziționate aplicațiile informatice precum și două loturi de terminale pentru operarea datelor în școli (160 tablete, respectiv 360 tablete).
În paralel s-au desfășurat procedurile pentru proiectarea rețelelor de accespoint Wireless pentru toate cele 50 de clădiri de învățământ (echipamentele care permit conectarea tabletelor din sălile de clasă în rețeaua metropolitană la routerul central, unde este connectat și serverul de date)”. Deocamdată acest sistem nu oferă statisticile necesare pentru a degreva secretariatele de zecile de rapoarte solicitate de inspectorat. Ceea ce se anunța a fi de un real ajutor pentru IȘJ deocamdată este nefuncțional. După câțiva ani de la implementare, după aproape 400 000 euro cheltuiți, din bugetul local tabletele stau în sertare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!