ARAD. După ani de zile cu probleme în sistemul de termoficare, arădenii primesc, în sfârşit, o veste bună. Primăria a reuşit să obţină o finanțare de peste 100 de milioane de euro pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi. Obiectivul de investiție se va finanța din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență– Componenta 6 Energie. Anunţul a fost făcut joi seara de Primărie.
Proiectul
„În ultimii ani, Municipiul Arad a derulat o serie de investiții în reabilitarea rețelelor de transport și distribuție și a punctelor termice. Odată cu proiectul <Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență> se intră într-o nouă etapă de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Arad, în care se urmărește creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife competitive” – transmite municipalitatea arădeană.
Noua sursă va include o instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de trei motoare termice pe gaz natural și o stație electrică de transformare. Configurația tehnică a instalației de cogenerare de înaltă eficiență asigură producția de apă fierbinte pentru termoficare centralizată și energie electrică pentru vânzare.
Perioada de implementare a proiectului este de 3 ani.
„Este o investiție mult așteptată la CET Hidrocarburi. Mă bucur de aprobarea acestui proiect. Fără o finanțare europeană, nicio municipalitate nu ar putea realiza o investiție de o asemenea anvergură” – a declarat primarul Călin Bibarț.
Potrivit edilului, prin realizarea acestei investiții, Municipiul Arad contribuie la eforturile României de a realiza tranziția la o economie „verde”, prin utilizarea unei energii cât mai curate, cu emisii reduse de dioxid de carbon.
Citește și:
Trimite articolul
XAsta înseamnă că CET-ul mare în insolvență se va tăia la fier vechi?
E oportună o ardere de gaze și mai mare și mai intensă în centrul orașului pt cei 34% din arădeni încă racordați la sistemul centralizat?
Și cât va fi prețul gigacaloriei la finalizarea investiției?
Tot 1 mie de lei?
-
Dar cei care nu sunt racordati la cet unde ard gazul? Pe camp?
Daca te interesa arderea de gaze in centrul orasului te opuneai celor care si-au pus centrala pe gaze.
Apropo, poluarea de la masini pe centru nu te afecteaza? Eu zic sa se interzica si masinile in centrul orasului… asa ca in tarile civilizate (daca vrem sa fim civilizati), ca alea polueaza cel mai mult. -
Ai cam trecut peste partea asta din articol: “reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.
-
Dar cei cu centrala unde ard gazul? Si da pt cei 34% trebuie facute investitii, pt ca pot fi parintii sau bunicii celor cu centrale. Gandeste inainte sa vorbesti.
Deci acum o sa platesc mai putin???
Băgați banii acolo degeaba.
din care se fura 80..
Pai fostul CETpe lignit a fost “retehnologizat”, trecand pe gaz. De ce a (fost) falimentat ? Mai bine o noua sursa de gaze de ardere in centrul municipiului ? Ce face Agentuia de Mediu ? De ce nu militeaza pentru scoaterea principalului actor poluator din minicipiu ? Sau civa beneficiaza din greu prin tocarea fondurilor ?
cu banii astia am fora pt apa termala si am avea aproape gratis caldura choar suntem nebuni sa furam atatia bani de la ue pt a ne sparge soselele…oras si primar falimentar
Probabil infrasunetele produse de CET-Hidrocarburi nu deranjeaza si nu apar in niciun studiu al ANPM.
Din câte îmi amintesc, CET-ul nou a fost transferat primăriei Arad cu condiția să fie privatizat. Dacă nu se reușește, automat CET-ul revine la Termoelectrica. Deci, această centrală poate fi preluată imediat de Statul român. Și,sunt de acord cu aport de apă termală pentru încălzire.
bravo PNL un lucru bun.
Aradul mai are aproximativ 20 .000 de” utilizatori”(apartamente)
cu emisii reduse de dioxid de carbon, emisii reduse de carbon in orice forma inseamna moarte,carbonul este molecula vietii,este folosit in procesul de fotosinteza de toate plantele care in schimb ne furnizeaza oxigenul necesar vietii,la ora actuala pamintul sufera de LIPSA de carbon,in alta ordine de idei pamintul genereaza aprox 97%din gazele cu efect de sera….daca nu ati stiut
Pai cu bani ăștia nu poate cumpăra Cetul Mare? E tot nou in el. Suntem o țară fără scăpare cu asa conducere.
Trebue investit pentru profit ce nu știți problema e ca nu se înțelege au angajati care trebue sa moara de foameeee