ARAD. Deşi am trecut deja de jumătatea verii, deşi Primăria susţine că au fost executate acţiuni de dezinsecţie în tot oraşul, ţânţarii reprezintă încă o problemă pentru Arad. Nu e seară fără înţepătură, nu e zi fără sudalmă adresată (măcar în gând) autorităţilor ineficiente.
Explicaţii…
Problema combaterii ţânţarilor a fost ridicată şi în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal. La finalul acesteia, consilierul Ionel Ciupe a cerut detalii: „Să-mi spuneţi, vă rog, care e situaţia în momentul acesta, de câte ori s-a făcut dezinsecţie şi dacă v-aţi gândit, totuşi, s-o faceţi şi aerian, că la mine în cartier, în Grădişte, nu am văzut nicio mişcare.”
A răspuns primarul Călin Bibarţ: „S-au făcut până în momentul de faţă două combateri la sol şi mai este programată următoarea în jurul datei de 10 august, pentru a respecta procedura: noi dăm comanda firmei şi ea trebuie să facă publicitate cu cel puţin zece zile înainte. Dumneavoastră e posibil să nu fi sesizat în cartier ceea ce eu am anunţat când am dat drumul celei de a doua acţiuni: <la sol> se face în cursul nopţii, când maşina cu tunurile nu a fost foarte vizibilă. Dar au fost prinse toate cartierele şi toate străzile. Efectul nu este cel mai bun pentru că, statistic, noi acoperim cam 50% din suprafaţa oraşului cu publicul pe care avem voie să dăm la sol. Foarte puţini din concetăţenii noştri fac şi ei combatere în curţi interioare, grădini, subsoluri, unde – fiind domeniu privat – noi nu avem voie să intervenim. Referitor la combaterea <avio>, avem o adresă de la Institutul Cantacuzino în care ni se spune că ar fi total ineficientă combaterea <avio> în localităţi deoarece mare parte din substanţă cade şi rămâne pe acoperişuri, pe clădiri şi nu ajunge în subsoluri, în locurile umede, în general, şi închise. Tot dânşii spun că respectiva combatere <avio> e utilă şi recomandabilă în zone deschise, întinse, cu vegetaţie, cu umiditate mare. Din acest motiv, am făcut o revenire către Institut în care le spun situaţia specială a Aradului, care nu are doar blocuri şi clădiri, ci, fiind traversat de Mureş, are o întreagă zonă – stânga, dreapta – cu spaţii deschise, cu parcuri, cu zone verzi, cu zone umede, cu zona Cetăţii, cu zona Pădurii Ceala. Şi i-am rugat să ne dea un punct de vedere care sper eu că ne va ajuta pentru a folosi şi combaterea <avio>” – a explicat primarul interimar Călin Bibarţ.
Semn de întrebare
Cum spaţiile deschise şi închise din Arad nu au suferit modificări în ultimii ani – configuraţia acestora fiind binecunoscută Primăriei –, nu putem să nu ne întrebăm de ce nu a fost solicitat mai devreme „punctul de vedere” de care vorbea edilul, astfel încât să fi avut răspunsul specialiştilor de la Institutul Cantacuzino la începutul verii, înainte de prima acţiune de dezinsecţie. Aşa… riscăm să ne prindă iarna până primim permisiunea de a combate ţânţarii din avion…
„Cea mai eficientă metodă”
„Într-adevăr, trebuie respectate procedurile – a spus Ionel Ciupe referitor la protocolul dintre Primăria Arad şi Institutul Cantacuzino. Dar în alte oraşe – m-am plictisit să tot fac referire la cele două oraşe vecine – nu sunt probleme sau nu sunt probleme atât de mari ca la noi. Stai seara pe terasă şi, în loc să te muşte un ţânţar, te muşcă 10 sau 15. Deci, clar, e o problemă. Sper să se rezolve, să se poată face combatere <avio>, că e cea mai eficientă” – a conchis Ionel Ciupe.
Trimite articolul
Xce avion modern au, mai umpic si omoara si tantarii din checheci daca se prabuseste
10 August urmatoarea..Bine ca nu o faceti de revelion.
Ce inseamna “o adresa”? De cand este mai presus o autoritate centrala care isi da cu parerea in fata autoritatii locale care stie exact ce are in ograda?
-
Tot timpul a fost așa legislația. Asta înseamnă centralizare. Stam la mâna nu știu cărei instituții, comisie, organizație.
Poate pana in decembrie rezolva si ei problema tantarilor!
Ciupe n-are gradina, pomi fructiferi , copii? Sau legume pe care apoi le mananci sau le cumperi din piata ?
Nu ! si anii trecuti , tot Ciupe era muscat de tantari, sau nu puteau prietennii lui sa mearga la picnic sau padure.
Pai , cu ce altceva sa iesi in evidenta , sa ai combativitate ?
Nu stim cu ce se stropeste, cat este de nociv pt oameni sau anlmale, ce interese cu firma din Deva.
Mai bine sa proouna ca podul viitor peste Mures sa aiba 4 benzi de circulatie. Sau nu v-ai gandit.
EU NU INTELEG CE TOT ATATEA AVIZE,APROBARI SI EXPLICATII..TRECE-TI LA TREABA ODATA CA VA BLEASTAMA ARADENII CARE VA VOTEAZA.DE CE 10 AUGUST SI NU LA CRACIUN? ADICA DE CE NU A INCEPUT BIROCRATIA PT ASTA DIN MARTIE??CE ATATA??
Institutul Cantacuzino se ocupa de seruri, vaccinuri etc, nu de masuri dezinfectiem dezinsectie, deratizare. Deci nu are competenta, aici doar Sanepidul poate da sfaturi. Obiectia Institutului Cantacuzino este hilara, un orad ca Aradul cu Muresul si verdeata din jurul lui are aici un adevarat mediu de cutura la tzantzari. Deci folosirea avionului este si utila si ndecesara
-
Conform OUG 67 si 70/mai 2020,Institutul Militar Cantacuzino este singurul abilitat in baza unui dosar ce se depune prin delegat(nu se poate trimite prin e-mail sau curier),sa aprobe folosirea biocidelor pe teritoriul tarii.
Care doua combateri la sol vrajeala nu sa facut nici una macar deci MINCIUNA
Asta înseamnă birocrația instituțiilor statului !!! Vine iarna birocratilor din Primărie și voi va luați banii degeaba
Sant un cetatean care am stropit acum 2 saptamani . Saptamana viitoare repet tratamentul.
Rog primaria sa nu stropeasca la iarna hainele groase o sa ma protejeze suficient.
Problema tantarilor e de ani de zile si ma intreb daca nu o sa pierdem numele de mica Venetie si o sa fim doar micul Smarc.