BUTENI. După mai bine de zece ani de negocieri purtate cu Episcopia Romano-Catolică din Timişoara, Primăria Comunei Buteni a reuşit să achiziţioneze imobilul în care e amenajat Muzeul Satului. Tranzacţia a fost finalizată recent la un notar public, administraţia locală achitând 23.000 de euro (peste 113.500 de lei) proprietarului clădirii şi terenului aferent – Parohia Romano-Catolică din Şilindia.
În perioada interbelică, acea clădire găzduia o şcoală care funcţiona (potrivit obiceiului vremii) pe lângă biserică. După desfiinţarea şcolii, prin anii ‘80, primarul din acea perioadă – Ioan Motrea – a înfiinţat Muzeul Satului Buteni. În cele patru încăperi ale acestuia sunt expuse obiecte de artizanat specifice locului, îmbrăcăminte, piese arheologice, diverse obiecte de uz gospodăresc, picturi ale localnicilor, imagini vechi din sat. Nu în ultimul rând, în Muzeul Satului e amenajată o expoziţie dedicată inventatorului Gabriel Brola – născut la Buteni, doctor în fizica cuantelor, mecanica fluidelor şi termodinamică, autor a peste 54 invenţii.
„Dorim să investim în cultură şi tradiţii, dar fără a avea un act de proprietate, comuna Buteni era în incapacitatea de a investi sume de bani sau de a depune proiecte finanţate din bani europeni. Doresc să le mulţumesc consilierilor locali care au votat în unanimitate pentru achiziţia muzeului. Totodată vreau să mulţumesc fostului primar Ioan Motrea, care a pus bazele acestui muzeu, şi îl asigur că dorim să continuăm munca dânsului în această locaţie care are o încărcătură culturală specială pentru noi toţi, iar următorii paşi făcuţi în această direcţie îi vom face împreună” – spune Mircea Theodor Braiţi, primarul comunei Buteni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!