La mijlocul lunii trecute a intrat în vigoare legea prin care sunt prevăzute facilități pentru femeile gravide, precum și pentru persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani. Una dintre prevederi, care se referă la identificarea și semnalizarea caselor de marcat sau ghișeelor unde femeile gravide sau însoțite de copii au prioritate, a început deja să fie pusă în practică atât de magazine, cât și de către instituțiile publice.
Partea mai complicată a noii legislații se referă la identificarea și marcarea locurilor de parcare, atât în prejma instituțiilor publice, cât și a operatorilor privați, special destinate categoriei de persoane meționate mai sus. Pentru aceasta însă, legiuitorul a stabilit un termen de șase luni de zile, de la intrarea în vigoare a prevederilor legale. Dacă supermarketurile au început deja să marcheze acele locuri, problema va fi la parcările de pe domeniul public, aflate în administrarea municipalității, care vor trebui regândite, în conformitate cu noile măsuri.
Prevederile actului normativ
Actul normativ prevede amenajarea, rezervarea și/sau semnalizarea locurile de parcare, în spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, respectiv în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10. În situația mai sus descrisă, este obligatorie amenajarea/rezervarea și/sau semnalizarea (în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 280/18.10.2023) a minim 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile însărcinate, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Totodată, conform actului normativ menționat, este sancționabilă utilizarea, fără drept, a locurilor de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide, respectiv de persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, amenda fiind cuprinsă între 2.000 lei și 10.000 de lei. În ambele cazuri, sumele obținute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor intră în sarcina ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române, care au calitatea de polițist rutier, respectiv a polițiștilor locali.
Pe mâna Poliției Locale
În perioda care urmează, Direcția Generală Poliția Locală Arad va face adrese în acest sens către toate instituțiile publice din municipiu, unde se va solicita marcarea a două locuri de parcare destinate exclusiv femeilor gravide sau însoțite de copii mici. Aceste locuri vin în plus față de locurile deja amenajate, destinate persoanelor cu dizabilități.
La fel se va întâmpla și în cazul parcărilor publice aflate în administrarea S.C. RECONS S.A. Până la expirarea termenului de 6 luni, vor trebui indetificate zonele în care este necesară asigurarea locurilor speciale de parcare, cu preponderență în jurul punctelor de interes ale municipiului. Deocamdată, se face o analiză în urma căreia va începe și marcarea locurilor cu semnul specific.
În total, în municipiu sunt 6800 de locuri de parcare, dintre care 130 sunt destinate persoanelor cu dizabilități. Potrivit celor de la parcări, este necesară o regândire, mai ales pe Bulevard, pentru că două locuri amenjate pentru femeile gravide sau cu copii mici vor afecta trei locuri „normale” de parcare, întrucât acestea trebuie să fie mai late.
Sancțiuni
Actul normativ prevede amenzi de la 2.000 de lei la 10.000 de lei pentru încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare, în spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, respectiv în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10.
Trimite articolul
XDe parca conteaza…Si cele pentru persoame cu dezabilitati sunt ocupate de tot felul…numai de cei care sunt indreptati, nu…
De ce doar pentru femei insotite de copii mici? Dar tatii ce au?
-
Lasă că vor ocupa cocalarii locu rile în cauză oricum