ARAD. Justiţia va decide cine are dreptate şi cine nu în cadrul Consiliului Local Muncipal Arad. Aceasta a fost decizia finală, după câteva dispute, la şedinţa de luni dimineaţa a aleşilor municipali. O şedinţă ce se anunţa liniştită, şi din cauza faptului că era prea de dimineaţă şi prea la începutul săptămânii pentru aleşi, dar şi din cauza absenţei unora dintre consilieri. Nu a fost să fie aşa: proiectele neinteresante au trecut cu voturile tuturor consilierilor prezenţi. Restul….
Prima poticneală a fost şi cea mai importantă, iar „împiedicarea” va fi judecată cel mai probabil de o instanţă arădeană.
Aleşii Opoziţiei au refuzat pentru a doua oară să voteze reevaluarea patrimoniului Municipiului Arad şi, împotriva intervenţiilor şi sfaturilor date de secretarul CLM, Lilioara Stepănescu şi a concluziilor edilului Gheorghe Falcă, nimic nu a mai schimbat votul dat. Pentru că Aradul a rămas fără patrimoniul reevaluat şi pentru că alte consecinţe (grave, susţin reprezentanţii Primăriei Arad) decurg de aici, Primăria a anunţat că va chema în instanţă CLM Arad pentru votul dat. Pe toţi consilierii, chiar dacă aleșii Puterii au subliniat că răspunderea ar trebui să fie doar a celor care au refuzat să dea votul pentru reevaluare.
La final, justiţia va fi cea care va discerne cine are dreptate şi cine nu, cine va răspunde pentru cele întâmplate, cine va plăti…. Până atunci, însă, susţin reprezentanţii Primăriei, cele care vor plăti vor fi firmele din Arad, chiriaşe la stat, şi de aici, implicit, persoanele fizice.
În cadrul şedinţei CLM de luni s-a discutat, aşa cum se discută de obicei, pe două variante: cea a Puterii şi a executivului, care au susţinut că votul era ca şi obligatoriu pentru că nu poţi refuza o reevaluare fără a suporta consecinteţe ce decurg de aici, şi cea a Opoziţiei, care susţinea că voturile nu au cum să nu fie unele politice (fapt de care au fost acuzaţi aleşii USL), pentru că politic s-a ajuns pe acele fotolii şi că nu va accepta niciodată nişte bănci care costă cât un Logan sau alte bunuri supraevaluate.
Secretarul CLM a precizat, parcă în justificarea gestului la care se va ajunge, că a făcut toate diligenţele pentru ca aleşii să voteze acest proiect şi să nu se ajungă la probleme şi implicit la instanţă, sau măcar ca aleşii să justifice refuzul votului pentru a putea îndrepta lucrurile pe care aceştia nu le agreează în proiect. Stepănescu a recunoscut că Opoziţia a precizat că va vota cu „nu”,pentru că e vorba de o decizie politică – i-a apreciat pentru sinceritate pe consilieri, dar le-a precizat că nu trebuie să voteze politic, ei fiind un for administrativ.
În intervenţiile pe care le-a avut, secretarul CLM şi-a asumat întreaga vină pentru că nu a reuşit să-i convingă pe aleşi de importanţa acestor hotărâri, a încercat să îi facă să se răzgândească, precizând că nu ar fi indicat să se evalueze în bani prejudiciul pe care un vot negativ îl va crea şi a indicat în repetate rânduri că nu a ameninţat pe nimeni cu plângeri penale dacă se va vota împotrivă.
Decizia USL
De cealaltă parte, alesul care şi-a asumat rolul de vocea Opoziţiei, Gheorghe Ghilinţă, a insistat pe faptul că votul aleşilor este unul politic (au fost aleşi prin vot politic şi nu au cum să voteze altfel), a precizat că se simte în situaţia unui elev care nu şi-a făcut temele şi acum este de-a dreptul ameninţat cu puşcăria, a amintit faptul că rugăminţile aleşilor USL privind, de pildă, obiectele prea scumpe de pe strada Meţianu nu au fost luate în seamă la acea vreme şi s-a arătat şocat că proiectele propuse trebuie obligatoriu votate, aşa cum a reieşit din explicaţiile secretarului CLM, pentru că în acest caz, mergând pe acelaşi principiu, şi proiectele Opoziţiei (care nu mai ajung nici unele la vot) ar trebui şi ele votate, fapt ce nu a avut loc niciodată.
Artileria grea
Nici intervenţia lui Pavel Neamţiu, directorul Direcţiei Fiscale, care a spus că afectate vor fi firmele din Arad, chiriaşe la Primărie, care vor plăti impozite cu 20% mai mari nu cu 1,5%, nu a mai schimbat decizia politică a aleşilor locali iar, cum executivul şi-a epuizat armele, finalul acestui război se va purta în instanţă.
La finalul şedinţei CLM, primarul a precizat că „este obligatoriu o dată la trei ani să se facă evaluarea de către specialişti şi CLM să îşi asume această evaluare. Consilierii USL s-au opus, lucrul acesta ducând către două consecinţe: în primul rând, Primăria Arad este obligată să înceapă un proces civil cu CLM, pentru a-l obliga să aprobe o astfel de hotărâre, în al doilea rând trebuie calculate urmările financiare ale acestei decizii, ce înseamnă acest lucru din punct de vedere al impozitării proprietăţilor din municipiu care sunt în concesiune către sistemul privat”.
Ce spune Direcţia Fiscală
Pavel Neamţiu a ţinut, la rândul său, să indice urmările: „Toate societăţile comerciale, inclusiv unităţile administrative teritoriale, trebuie să îşi facă evaluarea o dată la trei ani. Nereevaluarea efectuată la 3 ani are implicaţii deosebite din punct de vedere financiar: pentru cei care nu îşi fac reevaluarea între 3 şi 5 ani, cotele de impozitare cresc la 20% faţă de cei care reevaluează, iar cota e de 1,5%. Noi, având în vedere că primul termen scadent a fost 31 martie, am luat în considerare reevaluarea făcută, dar care nu a fost aprobată de către CLM, pentru a facilita plata impozitelor celor care sunt implicaţi. Constat cu stupoare că probabil va trebui să-i rechemăm, să recalculăm impozitele cu majorări de întârziere pentru primul termen de plată sau poate pentru tot anul pană la urmă.
Totul pentru că reevaluarea nu este recunoscută ca reevaluare, deşi tehnic este întocmită de o firmă specializată care cunoaşte regulile şi răspunde din punct de vedere legislativ. Noi însă nu o putem pune în aplicare. Niciodată nu mi-am pus problema că nu se va vota”.
Directorul Direcţiei Fiscale nu exclude faptul că firmele să dea în judecată Primăria Arad pentru că aplică această procedură şi nu a făcut reevaluarea, obligându-i să plătească impozite mai mari. „Procedura va fi următoare, pe Codul Fiscal: noi îi vom rechema, vom calcula impozitul de la 1,5 la 20%, ei ne vor acţiona în instanţă, iar dacă ne vor câştiga, probabil că cineva va trebui să plătească”, a punctat Neamţiu.
Încă o precizare
„Legislația fiscală în cazul impozitelor pe clădiri pentru persoanele juridice prevede aplicarea unei cote de 1,5% din valoarea de inventar a imobilelor, care se actualizează odată la trei ani. În cazul în care procedura reevaluării nu se îndeplinește în acest interval, Codul Fiscal prevede că imobilele respective se impozitează cu 20% din valoarea de inventar”, se arată şi în comunicatul ulterior redactat de Primăria Arad.
250 de firme afectate?
Tot Primăria a fost cea care a revenit cu încă o precizare. Aceasta face referire la faptul că „numărul persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în imobile concesionate/ închiriate de la Primăria Arad este de aproximativ 250, iar modificarea cotei impozitelor de la 1,5% la 20% reprezintă o creștere de 13,33 ori”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!