Suma pe care Primăria este dispusă să o plătească pentru acest studiu este de 626.050 de lei. Procedura de achiziție a serviciilor de întocmire a studiului a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Conform caietului de sarcini, traseul rețelelor de termoficare primare are o lungime de 57,6 km, 23.2 fiind rețele supraterane și 34,4 subterane. În documentul menționat se arată că „Se va avea în vedere că traseul de rețea primară/conductele aferente Magistralei II spre PT18 și cele aferente Magistralei IV spre Aradul Nou, se vor dezafecta”.
În momentul de față, cele mai noi rețele au o vechime de 18 ani, însă majoritatea au o vechime de peste 50 de ani, se notează în caietul de sarcini. O altă problemă a magistralelor este că sunt supradimensionate, ceea ce duce la scăderea eficienței sistemului de încălzire și la pierderi de energie termică. În 2020, de pildă, s-au înregistrat pierderi de peste 21% din cantitatea totală de energie termică livrată.
Tema de proiectare încărcată de municipalitate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice arată că în ultimii ani au fost dezafectate cinci puncte termice din municipiu, după ce s-au înființat centrale termice de cartier ori s-au modernizat rețelele termice.
Prin proiectul pentru care dorește să îl implementeze după întocmirea studiului DALI, municipalitatea speră să modernizeze rețelele de termoficare prin înlocuirea țevilor, refacerea izolației, înlocuirea vanelor și refacerea căminelor de, să reducă diametrul țevilor acolo unde este cazul, să realizeze o centrală termică de cvartal, să reloce Magistrala III, care traversează proprietăți private (terenul pe care se află ARED și se construiește centrul comercial AFI), să transforme Punctul Termic 6 Vânători într-o centrală termică de cvartal, respectiv să reloce breteaua de legătură dintre magistralele I și III, aflată acum pe terenul Astra Rail.
Conform temei de proiectare, în cadrul documentației ce va fi întocmită în urma semnării contractului, se vor avea în vedere creșterea economiei de anuale de energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea cantității de emisii de noxe, respectiv reducerea consumului de gaze naturale.
Ofertele pot fi depuse până pe data de 27 decembrie 2022, iar valoarea maximă admisă este de 626.050 de lei fără TVA. Singurul criteriu de atribuire este cel financiar, urmând să fie declarată câștigătoare oferta cu cel mai mic preț.
Citiți principiile noastre de moderare aici!