Greu de crezut, dar adevărat: aleşii municipali au votat împotriva unui proiect propus de executiv pentru că aşa a vrut… executivul. Până la final, nimănui nu i s-a mai părut suspect faptul că tocmai executivul le propusese să procedeze invers, deşi, la un moment dat, alesul Tiberiu Denaky pusese accentul pe acest „mic” neajuns.
Un proiect care altădată ar fi fost catalogat drept „banal” şi fără interes printre aleşi s-a dovedit a fi cel mai disputat la şedinţa ordinară de ieri a CLM Arad. Proiectul le propunea consilierilor să voteze pentru neexercitarea dreptului de preempţiune cu privire la achiziţionarea a trei imobile situate pe Bulevardul Revoluţiei nr.73 (Palatul Cenad). Nimic inedit până atunci, în condiţiile în care proiecte de acest gen sunt pe ordinea de zi a fiecărei şedinţe CLM.
Intervenţiile ce au urmat au schimbat, însă, radical soarta acestui proiect. Totul a pornit de la cererea viceprimarului Levente Bognar, care le-a propus colegilor să cumpere cele trei imobile pentru că acestea sunt situate într-o clădire monument istoric, unde Primăria Arad este proprietară pe o bună parte din clădire, dar nu poate demara lucrări de reabilitare pentru că vecinii-proprietari nu sunt de acord. Adică, să procedeze invers decât practica obişnuită în CLM (aceea de a refuza dreptul prioritar pe care îl au la cumpărarea imobilelor monument istoric). De parcă propunerea nu ar fi fost una aparte, Bognar a amintit şi câteva dintre problemele pe care le au apartamentele cu pricina, cum ar fi un uzufruct ce ar trebui, probabil, să fie răscumpărat.
Dekany a intervenit rapid pe subiect, nu pentru că nu ar fi fost de acord cu cumpărarea acelor apartamente, ci pentru a le indica colegilor cât de ciudată e situaţia în care se găsesc („nu ştiu de ce pe ordinea de zi avem o hotărâre propusă de primar pe care viceprimarul ne propune să nu o votăm şi soluţia de acum este să mergem pe această variantă”).
Lucrurile au început să se precipite. Explicaţiile au curs: ba că se poate face un amendament care să schimbe din rădăcină datele problemei (prevederile proiectului inţial), ba că aleşii nu trebuie decât să refuze să voteze proiectul în forma sa şi de acolo se înţelege că vor, în fapt, să achiziţioneze imobilele cu pricina, ba că trebuie făcut un nou proiect, ba că, deşi regula împământenită e de a nu cumpăra imobilele pe care proprietarii vor să le vândă din clădirile monument, acum situaţia e alta.
S-a ajuns chiar la o explicaţie fantastică dată de viceprimarul Bognar legată de decizia de a cumpăra cele trei imobile: apartamentele sunt situate vis-a-vis de geamurile biroului său iar vicele vede în fiecare zi cum se degradează acestea („Această clădire este situată vis-a-vis de geamurile biroului meu şi în fiecare zi văd, supărat, cum mai cade câte un ornament”).
În cele din urmă, Bognar şi-a însuşit un amendament şocant, dar acceptat de toţi, prin care întreg sensul proiectului a fost modificat: în loc să refuze cumpărarea celor trei apartamente din Palatul Cenad s-a decis cumpărarea lor, schimbarea titlului hotărârii, a expresiilor din fiecare articol, adică a esenţei horărârii. Toţi au votat „pentru”, nu însă înainte ca Opoziţia să ceară executivului să aibă o poziţie unitară legată de cumpărarea imobilelor şi nu una subiectivă (în Palatul Cenad se află diverse birouri ale instituţiei, dar şi sediul PDL).
Cele trei apartamente sunt situate la etajul al II-lea al clădirii, au fiecare două camere şi preţuri de invidiat pentru vânzătorii de pe piaţa imobiliară. Pentru apartamentul nr. 9, în suprafaţă de 113 mp, proprietarul cere 60.000 euro. Pentru apartamentul nr. 10, în suprafaţă de 135 mp se cer 70.000 de euro, în timp ce preţul creşte şi mai mult când e vorba de vânzarea apartamentului cu nr.11 în suprafaţă de 173 mp: 80.000 euro.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!