Gata cu taxa specială de salubritate. Primăria vrea să o îngroape până în 1 august 2011, moment de la care gunoiul produs de arădeni ar urma să fie taxat altfel. Un proiect de hotărâre dorit de mult de executivul local, dar şi de ONG-uri şi politicieni se află supus, în aceste zile, transparenţei decizionale. Proiectul face referire la „aprobarea unor măsuri pentru reglementarea activităţii de salubritate menajeră în municipiu. În proiect se face referire la abrogarea unei hotărâri vechi a CLM care statuează taxa de salubritate, la noile tarife care se vor practicate pentru precolectarea, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor municipale atât pentru persoane fizice, cât şi pentru cele juridice şi la faptul că noile reglementări legate de gunoiul Aradului vor intra în vigoare odată cu hotărârea: la 01.08.2011.
Poate cea mai importantă dintre prevederile celor cinci articole ale actului face referire „la aprobarea contractului cadru de prestare serviciu public de salubritate, care se va încheia de către operatorul licenţiat şi autorizat cu fiecare utilizator/beneficiar”. Mai exact, potrivit proiectului, începând de la 1 august, arădenii nu vor mai plăti taxa de salubritate Primăriei Arad, ci prestatorului serviciilor de salubritate, firma Polaris.
Reprezentanţii Primăriei Arad ne-au declarat ieri faptul că, astfel, activitatea de colectare a tarifelor datorate pentru salubritatea menajeră va deveni mai uşoară, iar Municipalitatea şi arădenii buni platnici nu vor mai fi obligaţi să suporte din buzunarul propriu tarifele neachitate de rău-platnicii arădeni (mai ales firme). Atât primarul Gheorghe Falcă cât şi purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad au insistat pe faptul că tarifele propuse în proiect sunt mai mici decât taxa de salubritate din prezent.
Nu cu mult mai mici, dar mai mici. Mai exact, Corina Drăghici susţine că, dacă acum populaţia plăteşte pentru salubritate, pe lună, 6,25 de lei per persoană, după intrarea în vigoare a tarifelor de salubritate se va plăti doar 5,76 de lei pe lună / persoană. Nu doar la persoane fizice tarifele ar urma să fie mai mici, ci şi la cele juridice, unde, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, tarifele vor scădea de la 108 lei/mc, cât se plăteşte în prezent, la 106,33 lei/mc.
În proiectul supus transparenţei, tariful pentru precolectare, colectare şi transport deşeuri municipale este 2,69 lei/persoană/lună fără TVA pentru persoane fizice şi de 49,59 lei/mc fără TVA pentru persoane juridice. La acestea se adaugă tariful pentru depozitarea deşeurilor municipale, de 0,48 euro/persoană/lună fără TVA pentru persoane fizice şi de 8,82 euro/mc fără TVA pentru persoane juridice.
Penalităţi de 1% pe zi
Edilul local Gheorghe Falcă susţine că firma care colectează gunoiul menajer al Aradului va fi pregătită până în august cu toate contractele pentru furnizori, în cazul în care proiectul va trece de aleşi şi va intra în vigoare.
Conform contractului de prestări servicii anexat proiectului, penalităţile pentru neplata facturilor la termen sunt de 1% pe zi de întârziere. Tot 1%, însă din valoarea facturii curente, ar urma să fie plătit de firma de salubritate dacă uită să ridice gunoiul, sau nu îl ridică în intervalul anunţat. Prevederile contractuale sunt, însă, mult mai numeroase şi, ca atare, asupra lor vom reveni într-un alt material.
Cât priveşte cine şi când va stabili preţul pentru gunoiul menajer, primarul ne-a dat ieri asigurări că tarifele la acest serviciu nu pot fi modificate de prestatorul de servicii, ci doar de către Primărie. În contractul cadru se arată faptul că modificarea tarifelor va fi anunţată cu minimum 15 zile înainte de data începerii perioadei de facturare.
Colectare slabă
În expunerea de motive care însoţeşte acest act se găseşte şi justificarea noilor propuneri şi a schimbărilor solicitate. Printre acestea poate cel mai important factor face referire la încasările tot mai scăzute realizate pe spatele taxei speciale de salubritate. Reprezentanţii Primăriei susţin că facilităţile oferite contribuabililor la plata taxei, procedurile de insolvenţă la care au apelat firmele şi nedepunerea declaraţiei de impunere pe propria răspundere privitoare la taxa de salubritate au făcut ca încasările din acest domeniu să fie tot mai scăzute şi să se înregistreze obligaţii de plată restante către operatorul acestui serviciu (adică datorii imense către firma de salubritate, neachitate de Primărie). Executivul crede că prin înlocuirea taxei cu tariful individual aceste neajunsuri vor fi eliminate, fiecare utilizator urmând ca, în baza contractului individual pe care îl va avea cu firma, să achite direct contravaloarea serviciului prestat fără ca Primăria să-şi mai asume rolul de intermediar.
Ba mai mult, în proiect se arată că „riscul de încasare al taxei se transferă operatorului”, Municipalitatea scăpând astfel de problema dificilă a colectării.
Au cerut-o toţi
Plata taxei direct către prestatorul de servicii de salubritate a fost cerută în ultimii ani, la fiecare dezbatere pe taxele şi impozitele locale, de către ONG-uri, politicieni şi asociaţii de proprietari. Aceasta a fost cerută şi în justiţie de Ştefania Zăvoianu, arădeanca aflată în război la Tribunal cu Municipalitatea pe tema legalităţii taxei speciale de salubritate.
Câţi plătitori de taxă avem
167.238 de persoane existente în municipiul Arad, conform ultimului recensământ
128.312 persoane din totalul indicat mai sus au plătit cu adevărat taxa de salubritate în 2010.
24,4 kilograme de deşeuri pe an. Atât a fost calculat că produce fiecare arădean din municipiu.
Primaria Arad isi asteapta voluntarii
Citiți principiile noastre de moderare aici!