ARAD. Mişcare interesantă în sistemul sanitar din Arad. Primăria Arad renunţă la fostul Spital Municipal şi la toate clădirile aferente acestuia, urmând ca toate să ajungă, obligat-forţat, în administrarea Consiliului Judeţean Arad. Mutarea va fi făcută chiar în aceste zile.
La baza acestor transferuri stă legislaţia românească proastă, care se schimbă de la o zi la alta. Practic, ţinând cont de faptul că Primăria nu este ordonatorul de credite al Spitalului Judeţean, nu poate să ofere unităţii medicale clădiri în administrare. Aşadar, singura soluţie este transferarea acestor imobile din proprietatea municipiului în proprietatea judeţului.
Dar să facem un scurt rezumat al istoriei spitalelor din Arad. În anul 2010, în ceea ce s-a stabilit a fi un pas pentru descentralizare, Spitalul Judeţean Arad a ieşit de sub tutela Ministerului Sănătăţii, fiind transferat Consiliului Judeţean Arad. În anul următor, în aprilie 2011, în baza unei hotărâri de guvern, Spitalul Judeţean a preluat şi Maternul, dar şi Spitalul Municipal, unităţi care, până atunci, aveau personalitate juridică proprie. În final, a fost creată o structură uriaşă, Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, sub umbrela căreia funcţionează aproape toate unităţile medicale de stat, cu paturi, de pe raza judeţului Arad.
Totuşi, Spitalul Judeţean Arad prelua atunci doar în administrare clădirile, acestea rămânând în continuare în proprietatea Primăriei. Clădirile fostului Spital Municipal au fost transmise în administrarea Spitalului Judeţean, dar Primăria continua să investească în aceste imobile. Numai că acel contract de administrare este pe cale să expire. „Prin adresa nr. 8.545/04.02.2022, înregistrată la Consiliul Județean Arad sub nr. 2.884/04.02.2022, Primăria Municipiului Arad ne informează că imobilele în care şi-a desfăşurat activitatea fostul Spital Clinic Municipal Arad au fost date în administrare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad prin contractul de administrare nr. 54.249/11.08.2011 care va expira în data de 14.02.2022”, se arată într-un proiect de hotărâre care va fi supus votului aleşilor judeţeni. Primăria spune că legea îi interzice ca, pe mai departe, să cedeze administrarea clădirilor aferente Spitalului Municipal către Spitalul Judeţean. Aşa că singura variantă ar fi „trecerea bunurilor din proprietatea publică a Municipiului Arad în proprietatea publică a Judeţului Arad şi, în final, darea în administrare a acestora de către Judeţul Arad, prin Consiliul Județean Arad, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”.
Fonduri pentru sănătate?
Aşadar, CJA devine stăpân pe clădirile pe care le va primi gratuit de la Primărie, urmând ca instituţia judeţeană să transmită clădirile în administrarea Spitalului Judeţean. Numai că, odată rămasă fără clădiri, Municipalitatea ar putea să renunţe să mai aloce fonduri pentru sănătate. Asta în condiţiile în care bugetul Primăriei Arad este mult mai mare decât al Consiliului Judeţean şi în condiţiile în care cel puţin jumătate dintre pacienţii Spitalului Judeţean sunt locuitori ai municipiului.
Preluare, dar cu protocol
Contactat pe marginea acestui subiect, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean, a confirmat faptul că, de voie, de nevoie, instituţia pe care o conduce se va alege (şi) cu Spitalul Municipal. Dar nu oricum, ci doar în baza unui protocol. „Vom propune încheierea unui protocol de colaborare între cele două părţi, Consiliul Judeţean şi Primăria Arad, protocol care să fie adoptat odată cu hotărârea privind preluarea Spitalului Municipal. Una dintre cerinţele din protocol se va referi tocmai la alocarea unei cote procentuale de către primărie în tot ceea ce priveşte cheltuielile legate de unitatea medicală. Sănătatea are nevoie de sume substanţiale, nu de mărunţiş”, a spus Cionca.
Acesta a adus în discuţie şi master planul pe sănătate al judeţului, în baza căruia ar trebui să se desfăşoare strategia pe sănătate a Aradului. „În acel master plan se arată faptul că imobilele Spitalului Judeţean au nevoie de aproximativ 200 de milioane de euro pentru a ajunge la standarde europene de funcţionare. Din această sumă, 50 de milioane de euro ar urma să <înghită> numai Spitalul Municipal. Aşa că, da, avem nevoie de bani mulţi pentru a oferi arădenilor un sistem medical la standarde. Tocmai de aceea propun acel protocol, pentru că avem nevoie de ajutorul financiar al Primăriei pentru a moderniza spitalele din Arad. Vizăm fonduri europene pentru aceste investiţii, vizăm PNRR, dar tot avem nevoie de bani pentru cofinanţări, pentru cheltuieli neeligibile”, a mai menţionat Cionca.
Finanţează mai departe
Călin Bibarţ, primarul municipiului Arad, spune că nici nu se pune problema ca instituţia pe care o conduce să nu continue să aloce fonduri pentru sănătate. Asta chiar dacă, legal, nu ar mai exista nicio obligaţie în acest sens. „Într-adevăr, o scăpare a Codului Administrativ nu ne permite să dăm în administrarea Spitalului Judeţean clădirile fostului Spital Municipal. Aşa că singura soluţie era transferarea acestor clădiri în patrimoniul judeţului. Dar nici nu se pune problema să nu continuăm să alocăm fonduri pentru sistemul de sănătate. Ne vom asuma şi cheltuieli, chiar dacă vom preda clădirile în proprietatea Consiliului Judeţean. Suntem conştienţi că aproximativ jumătate dintre pacienţii Spitalului Judeţean sunt din municipiu. Am avut discuţii şi cu aparatul propriu al Primăriei, şi cu aleşii locali şi am stabilit că avem bază legală pentru a continua finanţarea spitalului, chiar dacă trece în proprietatea Consiliului Judeţean”, a dat asigurări primarul Aradului.
Trimite articolul
X“Primăria nu este ordonatorul de credite al Spitalului Judeţean…” ???
-
Nu, Consiliul Judetean, Primaria detine fostul Spital Municipal si cladirile ORL, Oftalmologie, Oncologie.
Demolat si facut altul urgent. Cum sa reabilitezi o cladire de 200 de ani ???? Vai de mama lor
-
De acord ca trebuie construit altul, dar sa mai demolam ! Cladirea poate fi folosita in alte scopuri sau vinduta, dar nu darimata !
-
Vorbiti prostii. Unde sa se mai faca alte spitale? Nu le avem pe alea regionale construite de psd? Hai mai… ca nu avem atatia locuitori cate paturi de spitale avem!
-
Si asa administratia PDL-PNL-ista a pus pe butuci sanatatea din judetul nostru. Pacat ca v-am votat atatia ani!
-
Ai uitat ca sau construit 2 spitale noi in Arad sau reabilitat si alte 2 .
Votati AUR ,un partid cu multe promisiuni 😂😂😂🤣🤣🤣😭
E vai de Romanul de rand la privat se plateste aproape tot daca nu chiar tot cine o sa isi permita oare putini?E greu o asigurare privata este cam cateva sute de ron sau mii de ron pe an, multi Romani nu au si nu pot sa isi permita asa ceva din pacate.
-
Moneda se numeste LEU nu RON. Dupa 17 ani tot mai folositi milioane…
-
Pe 1 iulie 2005, România a realizat o reformă monetară, schimbând leul anterior (codul ISO 4217: ROL) cu un leu nou (RON). 1 RON este egal cu 10.000 ROL. Deci, cu alte cuvinte nu este greșit, RON…
-
Ce scrie pe bancnota ? E ca si cum, ma uit la comentariul tau, vad ca scrie “User” si citesc “Vasile”.
-
De sinonim în limba română ai auzit?1
-
-
-
Si mie mia platit Mama ceva analize dar am dat o gramada la privat dar si din ncauza stresului si nu am avut asigurare.
Viitorul nu suna bine deloc pentru Omul de jos din pacate nu stiu ce o sa ne facem muncim o gramada de ore atunci cand avem serviciu si nu esti sigur pe locul de munca.O zi buna.
sa vezi ce de blocuri private sau mall se vor construi pe terenul spitalului, ca e central si are mult teren liber. falconeti nu a reusit sa faca afaceri cu bibi si l-a mutat la judet ca si terenul de la sala polivalenta care a ajuns la pasca ( de la muncipiul la judet care l-a asociat cu continental si l-a luat pasca. in coltul terenului se va face un mic spital nou pe bani gramada.
vezi ca balcea deja a si gandit protocolul si cine ia banii
Numa când trec prin preajma spitalului “muncipal”, mă cutremur tăt la cât e dă sinistră cladirea, așa că, evit sistematic a mă mai deplasa prin zona zoster!
Iti vine sa iti smulgi parul de pe cap….Zeci de cladiri, monumente istorice sunt lasate de izbeliste din incompetenta crasa sau alte interese?…Mostenirea Imperiului Austro-Ungar…E mai usor sa demolezi decat sa renovezi din temelii?Nu prea as crede..
DA!..evacuezi acest spital,timp de 2-3 ani,maxim, care a fost si ramane emblematic al Aradului,Spital Militar in WW1-WW2 si il renovezi din temelie,nu tot carpeli pe termen scurt…adica nu este un succes de stiri,ca te-ai scapat de el si primesti aplauze…
La bomardamentele din anii 43-44,cand aliatii,apoi nazistii au lovit greu populatia Aradului,cei mai multi fiind refugiati atunci in zona Padurice,au fost internati supravietuitorii in acest singur spital existent….
Luati-va gandurile de la demolare,pentru ca este doar o amagire din partea politicienilor…Nu va lasati pacaliti si manevrati…Oare cine ar putea castiga o licitatie de demolare si reconstructie?Se cam stiu aciuatii de firme ale casei…Nici nepotii nepotilor nostri nu ar beneficia de un alt spital,nou,pe locul Municipalului..Sa fim seriosi….
Da ce cheltuieli și ceata va învăluiți??!!! Sunt și eu asistenta medicala
90 %din protectia muncii noastre e oferita prin crossninfecetion=dezinfectare după fiecare pacient, VALORI și credința în bunul Dumnezeu!!!!!!!!!!!! Nu bani!!!!!