Bilanţ după primii doi ani de mandat pentru primarul comunei Secusigiu, Ilie Chesa. Edilul susţine că e vorba de un bilanţ pozitiv în măsura în care, după cum ne declara dumnealui, la începutul mandatului, în 2008, s-a îngrozit foarte tare constatând multitudinea de deficienţe pe care le avea comuna.
Cetăţenii au cuvântul
„Efectiv, vă mărturisesc că nu am ştiut de unde să mă apuc, pentru că erau foarte multe de făcut. Aşa că m-am hotărât, împreună cu echipa mea, să facem un sondaj de opinie pentru a afla care sunt într-adevăr dorinţele populaţiei, pentru a demara etapizat şi prioritar cu toate lucrările. Astfel că am realizat, pe un eşantion de 20% din populaţia comunei, o evaluare care sună cam aşa: primul lucru erau drumurile, deoarece comuna noastră are 60 de kilometri de drumuri, din care erau pietruiţi în 2008, înainte de a ajunge eu primar, undeva la 8 – 10 kilometri. Al doilea punct care era foarte grav s-a dovedit a fi iluminatul public, care, înainte de a prelua eu mandatul, avea în jur de 450 de puncte luminoase în toată comuna. După aceea, au urmat căminele culturale. Noi avem patru cămine culturale pe raza comunei, dintre care nici unul nu era pus la punct. Astfel, în baza acestui sondaj, ne-am apucat de treabă,” a prezentat rezultatele sondajului Ilie Cheşa.
Şi au făcut lumină
Primul lucru cu care a început administraţia din Secusigiu în baza rezultatelor sondajului a fost, potrivit edilului, iluminatul public. Serviciul s-a scos la licitaţie şi s-au pus pe fiecare stâlp becuri economice. S-a trecut de la cele 450 de puncte de iluminat la 1.200 de lămpi. Edilul susţine însă că, dincolo de confort, a scăzut automat şi infracţionalitatea, iar cei ce fac naveta cu trenul pot merge liniştiţi până la gară. Lumina costă însă scump administraţia din Secusigiu: valoarea totală a iluminatului public este în jur de 1,2 milioane, iar această sumă se plăteşte în decurs de 6 ani la societatea care a câştigat licitaţia.
Drumurile noastre toate…
Un alt lucru care a durut tare la Secusigiu au fost drumurile foarte proaste. „M-am hotărât să facem un proiect de pietruire imediat în 2008, iar în 2009, proiectul, în valoare de 1 milion de euro, a fost scos la licitaţie. Am început pietruirea drumurilor, iar în momentul actual avem peste 20 de kilometri pietruiţi, din totalul de 60. Cel puţin în Secusigiu şi Satu Mare, nu mai există drum pe care să nu poţi circula, toată lumea putând intra până în faţa porţii. În momentul de faţă lucrăm la pietruirea drumurilor din Munar şi vom trece mai departe la pietruirea drumurilor din Sânpetru German. Sper ca până la sfârşitul anului să reuşim să pietruim toate drumurile din comună,” a punctat optimist primarul Ilie Cheşa.
Prioritate şi pe cultură
Căminele culturale, altă propritate pentru cetăţeni, alt punct dureros pentru comună. Edilul susţine însă că le-a reabilitat rând pe rând, depunând mai multe proiecte pentru modernizări, dotări şi reparaţii capitale.
În momentul actual, avem peste 20 de kilometri pietruiţi, din totalul de 60. Ilie Cheşa.
JA-S.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!