O parte din cadrele didactice ale Şcolii Generale din Şimand au rămas fără salarii pentru că au refuzat să accepte condiţia impusă de IŞJ Arad, aceea de renunţa la sentinţa 402. „Este un abuz din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean care a devenit un apendice al Ministerului Finanţelor. Nu mi se pare normal ca un ordonator secundar(dacă e şi secundar) să avizeze un ordonator principal, adică primăria”, spune primarul localităţii, Ioan Şimon.
„Mintea mea refuză să conceapă că o Ordonanţă este mai tare decât o sentinţă judecătorească”, completează primarul Şimon. Drept urmare primăria Şimand este decisă să dea în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad pentru abuz în serviciu.
State de plată în două exemplare
Situaţia de la Şimand este atipică pentru şcolile arădene pentru că aici au fost întocmite două state de plată: pentru cei care au renunţat la sentinţă (majoritatea presaţi de situaţia finaciară) şi pentru cei care au decis să respecte în continuare sentinţa judecătorească. În consecinţă o parte din dascăli au primit salariile (în jur de 40) iar alte 20 de cadre didactice au rămas fără bani.
La fel ca şi în cazul Şcolii Generale nr.5, la finele anului trecut, la Şcoala Generală din Şimand a fost înregistrat un excedent bugetar de 190 000 Ron, iar bugetul pe anul acesta, calculat pe baza costurilor per elev, este suficient pentru plata salariilor pe baza sentinţelor câştigate în instanţă. Probabil cadrele didactice vor acţiona şi ele în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a -şi cere drepturile salariale.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!