Aproape 4,5 milioane de lei va costa întregul proiect, conform Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) realizat de o companie din Timișoara. Momentan, Primăria Arad a lansat licitația pentru serviciile de elaborare a proiectului tehnic de execuție și asistența tehnică din partea proiectantului pentru perioada lucrărilor. Pentru această parte a proiectului, instituția pune la dispoziție 130 de mii de lei net.
Să aflăm, totuși, și ce vor să facă, de fapt. S-au studiat 147 de stații de autobuz din Arad, ce deservesc cele șapte linii de autobuz și două de microbuz operate de Compania de Transport Public Arad, însă 13 stații s-au dovedit a fi nefezabile, deoarece se află în zona de protecție a rețelei de distribuție a energiei electrice. 9 stații se află în zona protejată a monumentelor istorice, iar altele patru urmează a fi înființate pe viitoarea linie Andrei Șaguna-Calea Timișorii. În total, vor fi modernizate 138 de stații de autobuz, proiectul total ridicându-se la aproximativ 4,5 milioane de lei.
Conform DALI, în momentul de față, cele mai multe stații de autobuz din municipiu duc lipsă de marcaje, căi de acces (în special pentru persoanele cu dizabilități), coșuri de gunoi, peron, indicatoare cu numele stației sau orar afișat.
Cu grupuri sanitare
Toate stațiile vor fi modernizate, urmând a avea copertină, bănci de așteptare, coșuri de gunoi și panouri de afișaj. Pentru panourile de afișaj se va plăti în jur de 850 de lei/bucată, iar coșurile de gunoi vor costa în jur de 400 de lei fiecare. De asemenea, trei stații – Podgoria (sensul spre UTA, Gară sau Grădiște, în vecinătatea Catedralei Ortodoxe), Bujac (strada Trotușului), Billa (sensul de mers spre Podgoria) – vor fi dotate cu peroane acoperite pe o suprafață mai mare decât celelalte, precum și cu grupuri sanitare. Fiecare grup sanitar dintre cele trei va costa peste 50 de mii de lei, aceste stații urmând că aibă o construcție din panouri sandwich de aproximativ 62 de metri pătrați, cu grupuri sanitare pe sexe, un hol și o zonă de așteptare de aproape 40 de metri pătrați.
Cele mai scumpe
Conform DALI, modernizarea acestor stații de autobuz vor aduce la „îmbunătățirea calității transportului public” și „creșterea calității spațiului public urban”, aducând „amenajări de bază pentru pasageri”. Cele mai scumpe stații vor fi Sânicolaul Mic (109 mii lei), Ștefan Zarie (121 mii lei), Podgoria (cea cu grup sanitar – 158,5 mii lei), Piața Romană (160 mii lei) și Billa II (cea cu grup sanitar – 198 mii lei).
92 de kilometri
Dintre cele 138 de stații ce vor fi modernizate sau nou înființate, cele mai multe se află în cartierul Aruel Vlaicu – 17. În Centru sunt 16, în Aradul Nou 15, în Micălaca 14, cele mai puține fiind în Alfa – una singură. Conform situației prezentate în DALI de către compania timișoreană care a realizat documentația, cele 7 linii de autobuz operate de Compania de Transport Public Arad însumează 92 de kilometri – dus-întors, viteza medie de deplasare fiind de sub 25 de kilometri pe oră.
Istoria transportului
Activitatea de transport public în Arad a debutat în 1869, odată cu punerea în funcțiune a trei linii de tramvai tras de cai. În 1908 e înființează societatea de transport public cu autobuze în municipiu, prima la nivel național, în timp ce în 1913 se inaugurează și prima linie electrificată din estul Europei – și a opta din lume, între Arad și Podgoria. În 1946 se introduce tramvaiul electric, astăzi Aradul ajungând să aibă peste 280 de kilometri de rețea de transport public. În ceea ce privește lungimea rețelei de tramvaie, Aradul se află pe locul doi național ca mărime, după București, cu 199 de kilometri de cale de rulare, 118 stații și 16 linii.
Trimite articolul
XNumai mie mi se pare ca e foarte urata? Aceleasi statii si in centrul istoric si in Bujac si la Gara Aradul Nou? Dragi edili, luati un consultant, daca nu aveti specialisti in Primarie sa va lamureasca cum e cu statiile astea de la noi inspre vestul Europei, sau la Oradea ca e mai aproape! Specialistii bine platiti din Primarie “va duc de nas” sau nu se pricep! Poate ar fi trebuit sa faceti un concurs cu premii si juriu competent, asa cum se face un concurs serios, concurs pe care sa nu-l jurizati intre voi. Uitati toaletele publice in statii, nu e o idee buna pentru un oras care si asa e inecat in gunoaie si miroase a parfum de viorele de departe! Ar fi mai utila informatizarea statiilor, chiar daca va place atat de mult designul statiilor de transport in comun din anii “de trista amintire” care, apropo, in anii 70 era de avangarda chiar si pentru anii 2020 (nu mai vorbim de zilele noastre in Arad). Rugati proiectantul sa puna mana pe carte, poate reuseste mai mult pentru 4,5mil.lei.
doar o intrebare. Care autobuze?
E ok ca vor fi sute de statii dar unde sunt autobuzele?
Sau e un fel de proiect gen pistele de biciclete ?
Sperăm să câștige licitația Tehnodomus să termine lucrarea măcar în 2030.
NICI VORBA DE TOALETE IN STATII UNDE STA LUMEA ADUNATA SI SA MIROASE A URINA ETC…
CUM PUTETI SA NE FACETI ASTA CETATENILOR PLATITORI DE TAXE, CHIAR CREDETI CA NOI ACCEPTAM ORICE???? AMENAJATI DOAR TOALETE SEPARAT IN ALTE LOCURI, DAR NU NE PUENTI LA GRAMADA CA SA STAM SI SA MIROSIM IN STATII DEJECTIILE CERSATORILOR!!!!!!!!!!!!!!
SI DE CURATENIE CINE SE VA INGRIJI? CE FACETI CU SPECIMENELE DE OAMENII AI STRAZII CARE VOR MURDARI STATIILE PLATITE LA GREU DE NOI TOTI?
PUNETI SI CAMERE DE LUAT VEDERI CA SA II IDENTIFICATI SI AMENDA ( SAU PUNE LA CURATENIE) PE CEI CARE VANDALIZEAZA? DACA NU PUNETI ATUNCI MAI BINE NU FACETI NIMIC CA STATIILE VOR DEVENI FOCARE DE INFECTII IN CEL MAI SCURT TIMP!!!!!!!
MAI BINE ACHIZITIONATI TRAMVAIE NOI CA SA POTI URCA CU COPILUL IN CARUCIOR, IN CELE VECHI NU POTI, LA ASTA NU VA GANDITI SI LA SIGURANTA NOASTRA!
frumos din partea primariei ca se ingrjeste de boschetari , la aflarea vestii acestia isi vor aduce toate neamurile din oltenia , ca vezi doamne le face primaria acoperis deasupra capului !
32.142 ron per statie 6900 eur.nu este nici mult nici putin dar chetia cu wc in statie este cea mai proasta alegere nu este gara este statie de tranvai cu lux rapid de calatori .WC uri publice trebuiesc pe centru macar doua dar in suteran nu in statie .WC ul in statie este ca toaleta in sufragerie ,cam da cu virgula