ARAD. Caietul de sarcini pentru elaborarea documentației tehnico-economice „Studiu de prefezabilitate pentru obținerea energiei termice și electrice din valorificarea deșeurilor municipale” și servicii de consultanță pentru proiectul „EDA – Energie din Deșeuri Arad” arată că „o nouă modalitate de reciclare a devenit cunoscută și apreciată, iar aceasta este obținerea de energie din deșeuri, care putem spune că are un potențial semnificativ”. Cei de la primărie notează că „în multe țări există centrale termice create special pentru folosirea combustibilului realizat din deșeuri revalorificate”, fiind folosite deșeuri care nu pot fi reciclate în alt mod.
Investiția ar avea, conform celor de la primărie, mai multe efecte pozitive. Printre acestea, producerea de energie utilizând o resursă mai ieftină (deșeurile), reducerea cantității de deșeuri care se depozitează, reducerea suprafețelor de teren destinate depozitelor ecologice sau contaminate cu deșeuri depozitate necontrolat, reducerea costurilor de tratare și depozitare, a emisiilor de gaze de fermentație sau reducerea costurilor de transport și manipulare a deșeurilor.
Cei care vor întocmi studiul vor fi nevoiți să facă teste care să determine compoziția deșeurilor din diferite zone ale orașului și județului, masa acestora, puterea calorică sau umiditatea.
Modalități de utilizare
Conform temei de proiectare din caietul de sarcini, obținerea energiei din deșeuri se poate face prin mai multe moduri, precum combustia (arderea) deșeurilor, piroliza (descompunerea termică a substanțelor organice – mai puțin poluantă decât arderea), gazeificarea (conversia chimică realizată cu ajutorul unor temperaturi foarte mari), respectiv digestia anaerobică (compostul – prin utilizarea unui aparat special, deșeurile menajere organice se dezintegrează și sunt transformate în îngrășământ sau biogaz). În funcție de analiza deșeurilor din municipiu și județ, cel mai probabil se va alege și cea mai bună modalitate de a transforma deșeurile în energie electrică și/sau termică.
Raport calitate-preț
Pentru determinarea compoziției deșeurilor menajere și similare, întocmirea studiului de prefezabilitate, respectiv serviciile de consultanță pentru proiectul „EDA – Energie din Deșeuri Arad”, Primăria Municipiului Arad este dispusă să plătească maximum 420.168 de lei, conform datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Termenul limită de depunere a ofertelor este 24.08.2022. Câștigătoare va fi oferta cu cel mai bun raport calitate-preț, unde 40% din punctaj va fi reprezentat de prețul ofertei și 60% de „experiența personalului cheie desemnat pentru executarea contractului și metodologia de prestare”.
Finalizat în patru ani?
Pentru determinarea compoziției deșeurilor menajere și similare, firma câștigătoare va avea termen de realizare de 120 de zile de la data semnării contractului de achiziție. Pentru realizarea studiului de prefezabilitate și a documentelor conexe termenul va fi de 180 de zile. Cerința a treia, cea legată de serviciile de consultanță, are mai multe termene de realizare. În 5 zile de la primirea studiului de prefezabilitate, primăria va comunica firmei dacă a identificat sau nu sursele potențiale de finanțare a investiției. La rândul său, firma va avea la dispoziție 5 zile de la identificarea sursei de finanțare pentru a întocmi cererea de finanțare și documentele conexe necesare. Asigurarea consultanței se va face pe perioada implementării proiectului, „dar nu mai mult de 48 de luni de la semnarea contractului de servicii”. Așadar, dacă în termen de 4 ani de la semnarea contractului, municipalitatea nu va reuși să finalizeze proiectul, va fi nevoită să încheie un nou contract cu aceeași firmă, sau cu o alta, care să acorde servicii de consultanță.
Trimite articolul
XDerbedeii astia iara vor sa sifoneze .
Studiul trebuie să fie făcut de o firmă de casă, pentru a nu trișa, a ține cu “casa”., dar care din ele, că-s cam multe ? Eu propun să se facă mai multe studii, să fie mai multe firme mulțumite, că doar sunt bani și dacă nu sunt , tot gădește pnl-ul să stoarcă de undeva.