Miliarde de euro la nivel naţional, aproape un miliard de euro la nivel de regiune, câteva sute de milioane de euro care ar putea ajunge în judeţul Arad. Nu sunt cifre inventate, nici deşarte, ci este un fel de descriere a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale au venit la Arad pentru a le explica tuturor celor interesaţi ce înseamnă POR, cum vor putea fi depuse proiecte, ce proiecte vor putea fi finanţate, dar şi punctajele suplimentare pe care ar putea să le primească fiecare entitate care solicită fonduri nerambursabile. Zeci de arădeni, reprezentanţi ai unităţilor administrativ teritoriale din Arad, a instituţiilor sau administratori de firme care vor să primească bani europeni nerambursabili au fost prezenţi la întâlnire. Însă, poate că cei mai importanţi „actori”, primarii localităţilor din judeţul nostru, au lipsit aproape cu desăvârşire. În sala în care a fost organizată prezentarea am avut puţini primari, puteau fi număraţi pe o mână. Parte dintre ei sunt primarii unor localităţi care, în ultimii ani, s-au dezvoltat aproape exclusiv pe proiecte europene. Este vorba despre Dimitrie Jura, primarul din Socodor, şi Cornel Popa, primarul din Hăşmaş, două localităţi care au „înghiţit” milioane de euro, bani europeni, în ultima perioadă. Ceilalţi colegi ai lor au preferat, însă, să îşi bea cafeluţele liniştiţi în satele lor prăfuite şi pline de noroi. Că doar nu îi învaţă cineva pe ei, primarii din Arad, cum să ceară bani şi ce să facă cu fondurile. Pentru a nu greşi cumva, am întrebat organizatorii întâlnirii dacă toţi primarii au fost chemaţi, sau doar cei prezenţi. „Am trimis invitaţii către toate primăriile din judeţul Arad, dar nu am primit prea multe răspunsuri”, au spus organizatorii.
O prezentare pe larg
Trecând peste dezinteresul aproape total al edililor din comunele şi oraşele noastre, cei de la minister şi reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest au explicat, punct cu punct, toate axele prioritare pe care vor putea fi depuse proiecte de finanţare nerambursabilă, indicând chiar şi situaţiile care vor putea aduce punctaje suplimentare.
Aproape de final
Ghidul general al POR 2014-2020 a fost deja aprobat, în timp ce parte din ghidurile dedicate axelor prioritare sunt deja în consultare publică. „Probabil că, în perioada imediat următoare, se vor putea depune proiectele”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Dezvoltării pentru cine a avut urechi să îi audă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!