Nu știau ce le lipsește. Primarii localităților de graniță din județul Arad sunt nevoiți, zilele acestea, să dea socoteală privind eventualele locuri de cazare pe care le-ar putea pune la dispoziţia refugiaţilor şi a forţelor de intervenţie. Noua preocupare a edililor vine în contextul în care autorităţile maghiare şi-au sigilat frontiera cu Serbia, pentru a limita accesul refugiaţilor spre Germania. În aceste condiţii, noile rute pe care le-ar putea alege imigranţii pentru a ajunge în Occident ar putea trece şi prin judeţul Arad. Şi dacă va fi aşa, atunci autorităţile locale trebuie să fie pregătite. Mai mulți primari de orașe și comune de frontieră din Arad au declarat miercuri, pentru Mediafax, că au fost chestionați în ultimele zile privind locurile de cazare pe care le pot pune la dispoziție pentru refugiați și forțe de intervenție.
Vigilenţă la Nădlac
Primarul orașului Nădlac, Vasile Ciceac, a afirmat că a avut întâlniri cu responsabilii Poliției și Poliției de Frontieră pe subiectul refugiaților şi a purtat discuții cu fermierii din zonă, cărora li s-a cerut să raporteze despre prezența oricăror străini în apropiere de graniță. „Am avut discuții cu polițiștii de frontieră, Poliția națională și Poliția locală, dar și cu agricultorii din zonă. Cu toții trebuie să fim mai vigilenți în următoarea perioadă. Le-am cerut fermierilor, care au lucrări în această perioadă pe terenurile arabile, să fie atenți și să raporteze orice mișcare” – a declarat edilul, pentru Mediafax. Vasile Ciceac a mai spus că Poliția a cerut informații privind locurile de cazare disponibile în cazul confruntării cu un val de refugiați.
Departe de Iratoşu
La fel s-a întâmplat şi în comuna Iratoşu. Primarul Papp Atila Iosif a detaliat: „Am fost întrebați câte persoane putem caza. La noi în comună nu avem spații pentru refugiați. Noi credem că astfel de centre speciale nici nu trebuie să apară la frontieră, pentru că sunt mai greu de controlat aici, migranții fiind tentați să fugă, pentru că nu sunt interesați să rămână în România. Cel mai bine ar fi să fie înființate astfel de centre în zone mai îndepărtate de graniță” – a opinat primarul Papp Atila Iosif.
Permanenţă la Poliţia Dorobanţi
La rândul său, primarul comunei Dorobanți, Vincenţiu Almaşi, a declarat pentru Mediafax că a fost întrebat atât de locuri de cazare pentru refugiați, cât și pentru forțele de intervenție, în caz că acestea ar fi mobilizate în zonă.
„Poliția s-a interesat dacă putem caza și jandarmi. Am putea găsi locuri la Căminul Cultural, dar pentru refugiați nu avem nicio posibilitate de cazare. Am mai fost chestionați despre lungimea frontierei cu Ungaria, probabil că se lucrează la un plan de acțiune” – a precizat Vincenţiu Almaşi. El a adăugat că la postul local de Poliție, „începând de marți, de când Ungaria și-a sigilat frontiera cu Serbia, s-a instituit permanența”. „Există tot timpul un polițist la post, iar localnicii știu că trebuie să informeze dacă observă orice străin în zonă” – a explicat edilul.
Posibilă cazare la Pilu şi Curtici
Reprezentanții Primăriei Pilu au declarat că pot caza cel mult o sută de persoane, la Căminul Cultural, informațiile fiind oferite polițiștilor, la solicitarea acestora.
De asemenea, primarul orașului Curtici, Nicolae Aaniței, a declarat că există spații de cazare în fostul sediu al Finanțelor publice locale, însă aici sunt necesare amenajări. De asemenea, o fostă cazarmă a Poliției de Frontieră ar putea fi amenajată pentru a găzdui refugiați.
Pregătire în tăcere
Potrivit Mediafax, reprezentanții Biroului de Presă al Poliției Județene Arad nu au oferit un punct de vedere privind chestionarea primarilor în acestă perioadă, confirmând doar că „în localitățile de frontieră din județul Arad au fost intensificate activitățile de patrulare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!