Șefii celor mai importante administrații locale conduse de PSD sunt convinși că protestele au o miză mult mai mare decât celebra OUG 13, dorindu-se schimbarea Guvernului. Totuși, unii dintre edili recunosc graba nejustificată a Guvernului de a adopta controversatele modificări la legislația penală și spun că, eventual, ministrul Justiției ar trebui să-și asume greșeala.
Dintre edilii care au discutat cu Jurnal Arădean și Aradon pe acest subiect, cel din Moneasa s-a dovedit un susținător al organizării unei contramanifestații, dar nu în București sau în alte orașe, ci doar acasă la președintele Klaus Iohannis, în Sibiu. „Am putea demonstra pentru susținerea Guvernului, dar nu în Capitală, pentru că acțiunea ar putea avea consecințe grave. Ar trebui să protestăm în Sibiu, din două motive: în fața caselor lui Iohannis, dar și pentru că orașul este în inima țării, iar acolo ne putem aduna mai ușor sute de mii de oameni”, ne-a declarat primarul Ioan Herbei. El consideră că nu este nimic ilegal în OUG 13, „nici faptul că s-a adoptat la o oră târzie în noapte”. „Mi se pare normal să se lucreze și după orele de program. După retragerea ordonanței, lumea continuă cu protestele, chiar mai intens, ceea ce dovedește că ordonanța a fost un pretext pentru încercarea de a da jos Guvernul PSD”, a mai spus edilul din Moneasa.
Primarul orașului Chișineu-Criș, Gheorghe Burdan, recunoaște că „Guvernul nu trebuia să se grăbească cu ordonanța”, dar spune că „reglementările erau necesare, conform cerințelor Curții Constituționale”. Burdan crede că ministrul Justiției ar fi singurul care ar trebui tras la răspundere, dar „să se țină cont că și acesta are sfătuitori”. „E interesant că oamenii nu au ieșit în stradă când s-au tăiat salarii și pensii, dar au ieșit acum, când avem un program de guvernare foarte bun. Ar putea fi la mijloc interese din afara României”, mai crede Burdan. Primarul spune că „un miting de susținere a PSD ar atrage violențe și nu este recomandat”.
Lipova
Primarul orașului Lipova, Iosif Jichici, admite că „poate a fost o greșeală” adoptarea OUG 13: „Poate s-au pripit, dar cred că cel mult ministrul Justiției trebuie să răspundă. Din ce am văzut în stenograme (ale ședințelor de guvern – n.r.), nu cred că premierul trebuie să aibă cunoștințe juridice, fiecare are partea sa de responsabilitate. După abrogare, nu mai există motive ca lumea să stea în stradă”.
Pâncota
Nici primarul orașului Pâncota, Dan Pocrișer, nu crede că e cazul ca premierul și cabinetul său să demisioneze: „Cu siguranță în ordonanță erau lucruri bune, dar dată fiind situația unor persoane publice (care ar fi putut beneficia de modificări – n.r.), reacția publică a creat o presiune uriașă. Totuși, protestele nu se mai justifică acum, motivul invocat a fost eliminat odată cu abrogarea”, spune edilul.
Bocsig
Primarul comunei Bocsig, Ioan Ciul, spune că a urmărit „cu îngrijorare” evenimentele din ultima perioadă. „Cred că s-a luat hotărârea înțeleaptă de a se renunța la ordonanță, pe fondul presiunii publice. După abrogare, nu mai există motiv să se protesteze, dar se pare că nu ordonanța a fost cauza. Din păcate, cei care au pierdut alegerile nu reușesc să se obișnuiască cu eșecul. Înțelept este ca susținătorii PSD să nu iasă în stradă, pentru că inevitabil ar exista conflicte. Sper ca toți conducătorii noștri să aibă înțelepciunea de a lua deciziile cele mai bune pentru români, să nu divizeze societatea”, a spus Ioan Ciul.
Felnac
Primarul din Felnac, Ioan Malița, spune că un eventual miting de susținere a PSD ar putea degenera în conflicte de stradă. „Ar fi greu să fie ținute sub control masele de oameni”, spune primarul. Referitor la OUG 13, edilul apreciază că „are un conținut bun”. „Pe lângă această ordonanță, ar fi trebuit adoptate și dispoziții legale cu privire la răspunderea magistraților”, a adăugat primarul.
PSD Arad strânge semnături
Președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, spune că organizația județeană a partidului nu are în vedere „deocamdată” organizarea de contramanifestații la cele la care mii de arădeni au participat în fiecare seară după adoptarea OUG 13. Căprar a spus că nu în acest fel se dorește demonstrarea susținerii față de Guvernul Sorin Grindeanu.
„Noi deocamdată nu ieșim în stradă, dar am decis să începem o campanie de strângere de semnături de la arădenii din tot județul care susțin actualul guvern”, a spus Căprar. Deputatul nu a precizat câte semnături se dorește să fie strânse de la populație, spunând doar că toate filialele din județ se vor implica în organizarea campaniei, care va dura câteva zile.
Proteste
Protestele au unit sute de mii de români, în ultimele zile, însă după abrogarea OUG 13, mesajul manifestanților s-a schimbat și îi vizează pe membrii cabinetului condus de Sorin Grindeanu. În toată țara, oamenii cer demisia Guvernului, pentru faptul că, spun ei, nu mai prezintă încredere după ce a încercat să modifice legislația penală în așa fel încât anumiți oameni politici ar fi putut beneficia de noile dispoziții. În Arad, mii de oameni au ieșit în stradă în fiecare seară pentru a-și exprima nemulțumirea față de demersurile Guvernului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!