PETRIȘ. Măsuri peste măsuri sunt luate de la cel mai înalt nivel pentru a combate epidemia de coronavirus. Dar, din câte se pare, informația ajunge greu și cu sincope la nivel local, acolo unde ar trebui să se facă primii pași în ceea ce privește prevenția și să se asigure siguranța comunității. Primarul Irina Lazăr-Onescu din comuna Petriș a răbufnit public după ce s-a văzut pusă în fața unei situații cel puțin neobișnuite. Deși în comuna pe care o păstorește sunt două persoane aflate în izolare la domiciliu acestea revenind din Italia, primarul nu a fost informat de către autoritățile superioare ci a aflat de la „gura lumii”.
„Primarul este responsabil de comunitate, nu? În situații speciale el trebuie să prevină, să combată, să ia decizii și să întreprindă acțiuni menite să asigure pe plan local siguranța cetățenilor pe care îi reprezintă. La nivel administrativ avem fel și fel de planuri de acțiune, tipărite pe topuri întregi de hârtie, soluții înșirate pe sute de pagini. Multă maculatură. Aparent, ai crede că în eventualitatea unui scenariu de urgență autoritățile locale vor știi cum să acționeze. Dar ce ne facem atunci când autoritățile locale sunt singurele care chiar iau în serios o situație cu potențial de criză?”, se întreabă retoric primarul Irina Lazăr-Onescu.
Lipsa de comunicare
Edilul din Petriș explică: „Astăzi – n.r. marți, din vorbă în vorbă, ajunge la urechile mele zvonul că în comuna Petriș ar exista două persoane recent întoarse din Italia, aflate în izolare la domiciliu. Fără panică am contactat telefonic respectivele persoane, mi-au confirmat că sunt în izolare și că transmit zilnic către DSP informații privind evoluția stării lor de sănătate. Mai au 12 zile de izolare înainte de a fi declarate în afara pericolului. Toate bune și frumoase, însă adevăratul pericol stă în lipsa de comunicare dintre instituțiile statului cu competențe în această epidemie și autoritățile locale. Pentru că da, vorbim despre o criză reală COVID-19 și nu am nici timp și nici energie să mă contrez cu conspiraționiștii sau cu <înțelepții> de ocazie care visează iluminați sau alte SF-uri!
Poate sunt eu absurdă, însă mi se pare vital ca autoritățile locale să fie informate de către autoritățile centrale competente cu privire la cetățenii rezidenți care figurează pe lista persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, să putem verifica la rândul nostru dacă aceștia respectă restricțiile care le-au fost impuse și că nu umblă nestingheriți pe străzi, riscând să îmbolnăvească și alte persoane. Nu este cazul nostru, căci persoanele izolate în comuna Petriș sunt conștiente de importanța măsurilor de prevenție și nu și-au părăsit locuința~.
În continuarea mesajului său, Irina Lazăr-Onescu punctează: „O altă nemulțumire personală o reprezintă lipsa comunicărilor/documentelor oficiale din partea autorităților centrale privind măsurile de prevenție recomandate, lipsa unor materiale de informare destinate populației sau lipsa unor eventuale proceduri pe care administrațiile publice locale ar trebui să le urmeze, având în vedere că lucrăm cu publicul. Practic ne informăm și la rândul nostru informăm din presă. Halucinant!
Unii vor spune că nu suntem încă în punctul critic care să necesite o astfel de mobilizare instituțională, dar eu vreau totuși să vă reamintesc că la țară primăria este autoritatea la care cetățenii apelează atunci când au nevoie de informații sau de ajutor. Iar primăriile nici măcar nu știu de unde să cumpere dezinfectanți sanitari, măști, mănuși sau orice alte materiale necesare prevenției. În comerț stocurile au fost epuizate și până acum nu știu să existe rezerve speciale pentru instituțiile publice care au contact direct cu cetățenii”.
În final, primarul din Petriș atrage atenția asupra prevenției care ar trebui să se facă: „Deși prevenția este singura etapă în care chiar putem evita o criză, autoritățile publice locale nu primesc suficiente informații încât să realizeze o prevenție eficientă. Am transmis toate aceste constatări și îngrijorări către Prefectura Județului Arad, căreia i-am propus organizarea unei ședințe de urgență la care să participe atât autoritățile locale, cât și reprezentanții instituțiilor competente, astfel încât să putem stabili un circuit informațional care să ne permită să protejăm cetățenii de pericolul unei epidemii. Atât cât ne stă nouă în putință. Până una alta eu vă doresc tuturor să fiți sănătoși și să fiți responsabili! Paza bună trece primejdia rea!”
Trimite articolul
XBrici, PRIMÅRITA!!!
-
prefectul demisia, nu esti bun de nimic stoiane, lasa-ne
mai bine ramanea la Gatesc pt Tine
pardon, dansez la cutite
-
pArtz esti… mai bine ramaneai in palma …
Are dreptate doamna ,e haos in tara asta ! In cazuri de criza ca asta suntem varza .