Au trecut doi ani de zile de când inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) l-au luat la puricat pe Nicolae A.Aniţei, iar finalizarea este una foarte proastă pentru primarul Curticiului: acesta a fost trimis în judecată pentru nu mai puţin de 11 infracţiuni de conflict de interese. În anul 2013 cei de la ANI au stabilit că primarul din Curtici a deţinut simultan atât funcţia administrativă, cât şi funcţia de administrator la trei firme. La momentul respectiv, A.Aniţei s-a apărat spunând că cele trei firme la care era administrator nu făceau afaceri cu primăria din Curtici, aşa că el nu s-a simţit vinovat, anunţând că va contesta raportul inspectorilor. Însă ce a omis să specifice primarul este faptul că alte firme care făceau afaceri cu primăria aveau relaţii cu firmele conduse de A.Aniţei.
„În perioada 2007-2012, inculpatul, în calitate de primar şi ordonator de credite al Oraşului Curtici şi al Casei de Cultură Curtici, a atribuit în mod direct şi a semnat contracte publice şi ordine de plată către societăţi comerciale cu care s-a aflat anterior în relaţii comerciale sau a beneficiat de foloase din partea acestora”, au spus procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Nu mai puţin de 11 contracte au „prins” firmele cu primăria Curtici, firme care au lucrat şi cu societăţile conduse de A.Aniţei.
Contractele incriminate
Procurorii au făcut şi un inventar al banilor care au plecat dinspre primăria din Curtici către societăţile „prietene”. Primul dintre ele, încheiat direct în decembrie 2010, are o valoare de aproape 80.000 de lei şi a fost încasat de o firmă din Târgu Lăpuş. A.Aniţei a semnat ordinul de plată pentru acest contract „în condiţiile în care anterior a beneficiat de foloase materiale din partea acesteia, prin preluarea unui contract de vânzare-cumpărare şi încasarea contravalorii unui imobil, precum şi în condiţiile în care au existat anterior relaţii comerciale între SC Computer Voice Systems România SRL Arad, al cărei asociat unic şi administrator era inculpatul şi societatea beneficiară” (n.r. inculpatul este primarul din Curtici). Al doilea contract, în valoare de 81.000 de lei, a mers tot prin atribuire directă spre aceeaşi firmă din Târgu Lăpuş. Procurorii au stabilit că, în perioada 23 decembrie 2009 – 21 decembrie 2012, primăria din Curtici a plătit spre firma din Târgu Lăpuş peste 4,2 milioane de lei. Un alt contract incriminat de procurori are o valoare de 54.705 lei şi a fost atribuit către o firmă din Curtici, firmă care avea relaţii de afaceri şi cu societăţile conduse de A.Aniţei. Şi o firmă din localitatea Sărmaş s-a „abonat” la banii primăriei din Curtici, primind zeci de mii de lei de la administraţie. Bineînţeles că şi această firmă făcea afaceri cu societăţile primarului.
Şi persoană fizică
Procurorii arată în ordonanţa de trimitere în judecată faptul că nu numai societăţile conduse de A.Aniţei au făcut afaceri cu firme abonate la banii primăriei Curtici, ci chiar şi el, ca persoană fizică. „Inculpatul, în calitate de primar şi ordonator de credite al Oraşului Curtici şi al Casei de Cultură Curtici, a atribuit în mod direct şi a semnat contracte publice şi ordine de plată către societăţi comerciale cu care s-a aflat anterior în relaţii comerciale sau a beneficiat de foloase din partea acestora, după cum urmează: contract în valoare de 74.436,51 lei, atribuit direct către SC S.P. SRL Sântana, aprobând ulterior plata sumei şi semnând ordonanţările de plată şi un număr de 3 ordine de plată, în condiţiile în care anterior au existat relaţii comerciale între inculpat, ca persoană fizică, şi societatea beneficiară; contract în valoare de 56.000 lei, atribuit direct către o Întreprindere Individuală, aprobând ulterior prin două ordonanţări de plată achitarea sumei şi semnând un număr de 2 ordine de plată, în condiţiile în care anterior au existat relaţii comerciale între inculpat, ca persoană fizică, şi societatea beneficiară; contract în valoare de 65.280,73 lei, atribuit direct către SC B.S.T. SRL, aprobând ulterior prin două ordonanţări de plată achitarea sumei şi semnând un număr de 2 ordine de plată, în condiţiile în care anterior au existat relaţii comerciale între inculpat, ca persoană fizică, şi societatea beneficiară; efectuarea unui număr de 3 plăţi, în valoare de 98.688,65 lei, în cadrul unor contracte încheiate cu SC S.P. SRL şi Întreprinderea Individuală, semnând ordine de plată, în condiţiile în care anterior au existat relaţii comerciale între inculpat, ca persoană fizică, societăţile beneficiare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!