ARAD. Luarea de mită nu mai pare a fi o infracțiune pentru care se face închisoare. Deși dau pedepse pe bandă rulantă, magistrații suspendă cam de fiecare dată închisoarea, iar șpăgarii rămân în libertate. Așa s-a întâmplat și cu Florin Ion Moț, fostul primar de Zărand, care a fost pus în libertate de către judecătorii Tribunalului Bihor, deși a fost condamnat la închisoare. Doar că pedeapsa a fost suspendată. Ca atare, deși a refuzat să își facă meseria dacă nu a primit sume enorme de bani, Moț se va întoarce în „sânul” Zărandului, comuna pe care a păstorit-o (și nu prea) până când a fost suspendat de Prefectură. Rămânând la subiectul principal al acestui material, magistrații Tribunalului Bihor au dat sentința în cazul luării de mită de care a fost acuzat Moț. Doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare a primit primarul Zărandului. Poate singura veste bună din tot acest proces este reprezentată de faptul că fostul edil nu mai are voie să candideze pentru funcții publice în această perioadă. Cu toate acestea, următoarele alegeri locale vor avea loc abia peste trei ani. Așa că, după o „binemeritată” pauză, Florin Moț s-ar putea întoarce în fruntea Primăriei Zărand. Asta dacă cetățenii comunei vor hotărî să îi acorde încrederea și votul acestui personaj al politicii locale. Concluzia este una simplă, specificată exact și în sentință: „dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă”.
Fără sechestru
Totodată, în aceeași sentință, magistrații Tribunalului Bihor dispun ridicarea măsurii sechestrului asigurator instituit prin ordonanța DNA asupra unui bun mobil aparținând inculpatului, mai concret asupra autoturismului lui Moț. Fostul primar va trebui să plătească denunțătorului suma de 5.000 de lei și 250 de euro, bani care au fost încasați cu titlu de mită de la Florin Lele, cel care l-a aruncat pe Moț în plasa anchetatorilor. Ceva mai mult va trebui fostul primar să plătească pentru cheltuieli judiciare, respectiv 15.600 de lei.
Și povestea
Florin Ion Moț a fost reținut de procurorii DNA la mijlocul lunii iulie. Atunci, în urma unui flagrant, Moț a fost prins în timp ce a primit mită de la Florin Lele. Cel din urmă cumpărase, tot prin primar, anumite suprafețe de teren agricol pe raza administrativă a Zărandului. Însă primarul nu a vrut sub nicio formă să semneze certificatele fiscale decât în schimbul unor sume enorme de bani: în primă fază ar fi cerut 40.000 de euro, iar apoi ar fi plusat la 250.000 de euro. Mai mult, reclamantul a declarat că Florin Moț ar fi vândut același teren agricol de mai multe ori, la diferite persoane.
Urmează apeluri
Sentința emisă de judecătorii bihoreni nu îi mulțumește pe procurorii DNA. Aceștia vor înainta apel la Curtea de Apel Oradea. Și, pentru ca tabloul să fie complet, cel mai probabil că și Florin Moț va înainta apel față de sentință, încercând să își curețe cazierul și să scape inclusiv de pedeapsa cu suspendare. Dacă acest scenariu se va și întâmpla, șpăgarul s-ar putea întoarce direct pe scaunul de primar al Zărandului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!