Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat câștig de cauză Agenției Naționale de Intergitate (ANI) în procesul cu Ioan Florin Ciul, primarul comunei Bocsig. E vorba de procesul prin care edilul a atacat raportul de evaluare al ANI prin care primarul Ciul era declarat incompatibil.
Potrivit unei decizii a ANI, emise în urmă cu trei ani, Ioan Florin Ciul se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 4 iunie 2008, întrucât, simultan cu funcția de primar, deține și calitatea de reprezentant/membru al Ciul Ioan Florin „MCP” Întreprindere Familială, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.
Nemulţumit de „sentinţă”, Florin Ciul a atacat decizia ANI la Curtea de Apel Timişoara. Magistraţii de aici i-au dat câştig de cauză edilului din Bocsig, anulând raportul de evaluare al ANI. Agenţia Naţională de Integritate a atacat decizia Curţii de Apel Timişoara la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care, după mai bine de doi ani de la înregistrarea recursului, a stabilit că dreptatea se află de partea ANI.
Iată decizia pe care Înalta Curte a emis-o joi, 11 mai 2017: „Admite recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei nr. 307 din 12 noiembrie 2014 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi respinge acţiunea formulată de reclamantul Ciul Ioan Florin, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11 mai 2017.”
Efecte
Aşadar, Ioan Florin Ciul a fost declarat, definitiv, incompatibil. La ce îl expune starea de incompatibilitate? Ne lămureşte ANI: „Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului” – se arată într-un comunicat de presă al ANI.
Purtătorul de cânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, ne oferă câteva detalii: „Agenţia Naţională de Integritate trebuie să trimită Prefecturii Arad un act, o înştiinţare prin care să demonstreze că raportul privind starea de incompatibilitate, raport pe care ei l-au întocmit, a rămas definitiv prin sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Noi îl vom analiza şi vom lua măsurile de rigoare, respectiv vom constata încetarea mandatului de primar.”
După anularea mandatului primarului Ioan Florin Ciul, probabil că viceprimarul din Bocsig va prelua atribuţiile primarului până când se vor organiza alegeri (la o dată ce va fi stabilită de Guvern).
De la PDL la PSD
În octombrie 2014, supărat că liderii de la organizaţia judeţeană a PDL i-au primit în partid pe doi PPDD-işti neagreaţi de organizaţia democrat-liberală locală, Florin Ciul s-a înscris în PSD (alături de alţi şapte consilieri locali din Bocsig). În ciuda acestei schimbări politice, Florin Ciul a fost reales primar al comunei, la alegerile locale din iunie 2016, cu 69% din voturile valabil exprimate.
Înapoi în 2020?
Dat fiind că interdicţiile pe care ANI le-a stabilit pentru primarul din Bocsig sunt valabile trei ani, s-ar putea ca la următoarele alegeri locale, din 2020, Florin Ciul să candideze din nou…
Citiți principiile noastre de moderare aici!