Arad. Nu ne-a fost dat să auzim prea des în România că cineva cu funcţie publică a fost condamnat pentru hărțuire. Nu ne-a fost dat să auzim în Arad că vreun edil a fost vreodată condamnat pentru hărțuire la locul de muncă și, dacă memoria nu ne joacă feste, nici nu s-a mai auzit așa ceva. E clar, hărțuirea e încă un subiect extrem de fierbinte în America, dar în România rareori auzi despre o astfel de faptă penală. În instituțiile publice din Arad, nici vorbă de așa ceva. Pentru că, cel mai probabil, e greu să crezi că, chiar dacă te simți hărțuit, cineva îți va da dreptate, ba chiar îi va pedepsi pe șefi pentru faptele lor. Tribunalul Arad însă l-a pedepsit pe primarul din Păuliș de curând, condamnându-l pentru hărțuire morală. Sentința e dată în primă instanță, așa că edilul, dacă se va simți nedreptățit de cele hotărâte de tribunal, ceea ce e mai mult ca sigur că așa va fi, o va putea ataca.
Dar despre ce dosar este vorba? Despre un litigiu privind funcționarii publici înregistrat la secția de contencios administrativ şi fiscal, litigii de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului, în primăvara anului 2019 (mai exact 22.05.2019). Plângerea a fost făcute de Ancuța Simona Pascu, secretar al Primăriei Păuliș, iar pârâtul a fost primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin.
Fără a cunoaşte cazul cu exactitate, menţionăm faptul că secretarul primăriei a cerut o detaşare de şase luni la Săvârşin.
După şase înfăţişări, Tribunalul a dat sentinţa în acest dosar admiţând în parte cererea reclamantei. Iată sentinţa: “Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Comunei Păuliş. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Pascu Anuţa Simona în contradictoriu cu pârâtul Ioan Turcin – Primarul Comunei Păuliş, având ca obiect litigiu cu funcţionarii publici (Legea nr. 188/1999) şi, în consecinţă: Obligă pârâtul să respecte onoarea, reputaţia şi demnitatea în muncă a reclamantei şi să înceteze hărţuirea morală a reclamantei la locul de muncă. Obligă pârâtul să plătească reclamantei echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 5.000 euro, cu titlu de daune morale. Respinge în rest acţiunea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâtul Ioan Turcin – Primarul Comunei Păuliş. Respinge acţiunea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâta Comuna Păuliş. Compensează cheltuielile de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Arad”.
Sentinţa care îl obligă pe primar să plătească 5.000 de euro, cu titlu de daune morale, pentru că nu a respectat onoarea, reputaţia şi demnitatea în muncă a angajatei, a fost pronunţată pe 29 ianuarie şi poate fi atacată în termenul legal de ambele părţi.
Trimite articolul
XOare cand se va modifica legislatia si se va cere, la depunerea candidaturii, o adeverinta ca doritorul de functie este apt dpdv psihic???
Sincer pentru hartuire necesita o lege cu pedeapsa cu închisoare și dreptul de a candida într-o funcție publica control psihologic
Suna frumos initiativa cu testarea ,psiho’ a candidatilor.Dar ce facem cu domeniul privat?Un patron are privilegiul sa hartuiasca angajatii fara consecinte? Observ ca “se uita” de abuzurile unor privati.Sunt pretentii morale,de studii,experienta pentru a ocupa un post in administratie(dar asta inca nu este o garantie ca angajatul va fi respectat,chiar daca merita,sapatori vor fi permanent) dar patron poate fi oricine daca are sustinere materiala.Media ,ataca’ preferential ,bugetarii’,(nu zic ca unii nu merita) dar faceti un sondaj si in ce priveste ,capacitatile’ patronilor.
-
Patronul este “seful” firmei lui, dar un primar, un presedinte CJ, un deputat etc, reprezinta o comuna, un oras, mai multe asezari, deci ca si gravitate eu zic ca e mai nasol din partea unui ales un astfel de comportament. Pana una alta, e chestie si de coloana vertebrala a celui hartuit, ori lucreaza in administratie, ori in privat. Legea e pentru toti
-
si daca “patronul este seful firmei lui” ,asta ii da dreptul sa hartuiasca angajatii ,dupa mintea ta??? Demnitatea ,reputatia si onoarea unei persoane nu este aceeasi ,fie ca e la stat ,fie e la privat ?? Angajatii NU sunt sclavi,denisule !
-
Eu ma refeream la alesi prin prisma faptului ca sunt persoane publice, care reprezinta o comunitate, tu dai cu sclavii. Nu asta am sustinut eu, ca ar fi ok ca un patron sa isi hartuiasca angajatii. Daca cumva esti in situatie, incearca, daca ai coloana, calea justitiei, precum doamna din administratie, pentru care imi ridic palaria!
-
eu am coloana,dar tu poti sa-ti ridici doar poalele,deoarece orice palarie e prea larga pentru cereblegul tau!
-
-
-
-
Daca nu vrei sa te distrezi prin tribunale, ai la dispozitie demisia. La patron fluctuatiile mari de personal se cuantifica in pierderi directe financiare. Intr-o primarie pierd in primul rand contribuabilii, financiar, cat si prin prisma posibilelor abuzuri.
-
Daca te deranjeaza comportamentul patronului firmei unde muncesti nu te poate opri nimeni sa iti cauti alt loc de munca, sa iti dai demisia si sa pleci de la acel patron
E riscanta treaba ,daca un angajat nu și face treaba de exemplu și șeful îl critica e hărțuire. Poate fi și varianta ăsta.,sa se condamne un om pe nedrept.Trebuie dovezi solide cu martori și alte probe altfel se condamna pe baza unei răzbunări
-
daca un angajat “nu isi face treaba” asa cum scrii,seful Nu trebuie sa-l critice necontenit,fiindca aceasta poate fi interpretata hartuire,depinde si ce cuvinte ii adreseaza, …seful,daca e corect,ii atrage atentia o data ,de doua ori ,apoi il da afara pur si simplu.. si gata discutia ! dar in nici un caz nu terorizezi angajatul…
Sentinta imi pare o porcarie fara margini, care deschide calea tuturor derbedeilor sa se revolte impotriva sefului care doreste sa ii puna la lucru. Spun porcarie, deorece in cauza este foarte greu sa aduci probe incontestabile. La mijloc poate fi o facatura menita a-l scoate pe primar din viata politica. Normal ar fi ca primarul sa gasesca aparatori seriosi si sa mearga mai departe.
-
Mai derbedei sunt sefii decat angajatii. Referitor la facatura de care vorbesti este foarte putin probabil sa fie o facatura, judecatorul judeca pe baza legii si a probelor de la dosar, nu pe baza ideilor inepte ale unora sau altora.
-
Nu,sentinta este FOARTE CORECTA SI BINEVENITA in astfel de cazuri ..in primul rand ca angajatii nu sunt derbedei,iar seful nu este un proprietar de sclavi ,ca sa-si bata joc de angajati;oricum,saracii angajati sunt munciti la maxim ,pe bani foarte putini,pe salarii de mizerie !
Ăsta nu e primarul care a îngropat gunoiul la marginea comunei ”provizoriu” cică ? Mai alegeți-l că e bun. De ascuns gunoiul sub preș, cum se spune
-
Da,el este .Omul are firme,proprietati.Cand au fost inundatiile ,doar fam.Crisan a fost ajutata la greu!Dar in locul lui, cine va fi primar in Paulis ??
@marria, daca ai frustrari legate de neputinta vreunui patron la care ai lucrat, sau de faptul ca tu ai vrut sa fii hartuita si el nu si nu, nu te razbuna pe mine! “Blegul” meu cu “stafida” ta nu se vor intalni niciodata, deci nu e problema ta. Poti sa incerci in instanta “hartuire fara rezultat” :))) Si ca sa crezi ca esti sexul frumos si tare, raspunde-mi ce vrei si iti promit ca nu iti mai dau replica, chiar daca te-ar ajuta psihic putina eliberare…
-
vrei tu denis,ca sa bei ceva, ca sa ma eliberez eu??? sau cand ma eliberez eu?? inteleg ca ti-e gatul uscat rau de tot,de la cate “stafide” ai inghitit…