Gheorghe Falca a acceptat să-şi facă publică averea chiar dacă, pe site-ul instituţiei, declaraţia din acest an nu va mai fi urcată. Totul, pentru că judecătorii Curţii Constituţionale au considerat că publicarea acestor declaraţii aduce atingere vieţii private a celor vizaţi.
Falcă a acceptat, însă, ca presa să răsfoiască declaraţia sa de avere pentru anul trecut. Comparativ cu 2008, în 2009, din start, primarul a câştigat mai mult, pe lege, cu aproape zece mii de lei: 51.482 lei, faţă de cei doar 41.747 lei, câştigaţi din activitatea de primar în 2008. Şi soţia sa a câştigat mai mult din salariu, dar nesemnificativ mai mult: 8.737 lei, faţă de cei 8.547 de lei din 2008.
Fără terenuri
Nu acesta este, însă, capitolul cu schimbări importante şi nici cel care face referire la bunuri mobile de valoare (cercei, inele, coliere, broşe), deşi valoarea acestora a crescut într-un an, probabil prin cumpărare de noi astfel de obiecte, cu două mii de euro, ajungând la 22.000 euro.
Schimbările mai importante vizează casele şi terenurile. Potrivit declaraţiei de avere, familia primarului nu mai are în proprietate nici un teren, în condiţiile în care, în declaraţia de anul trecut, fusese notat terenul de sub imobilul de pe strada L. Szantay (o casă de locuit cu şase apartamente), teren în suprafaţă de 530 mp, dobândit în 2008. În fapt, nici imobilul amintit mai sus nu se mai regăseşte în actuala declaraţia de avere, familia Falcă vânzând acel teren, încă din 2008, firmei la care soţia e acţionar – SC Pro Arhitectura SRL.
Nou: casa din Aradul Nou
Totuşi, la capitolul imobile de locuit, număr acestora este identic cu cel indicat în ultima declaraţie de avere, chiar şi după vânzarea de mai sus: trei. Două sunt cele vechi: casa de pe I.L. Caragiale (subiect aflat pe masa justiţiei) şi un apartament de pe Bulevardul Revoluţiei, apaţinând doar Elei Falca. La acestea se adaugă, din 2009, încă o casă situată pe C. D.Loga, etichetată de primar în declaraţia de avere „în construcţie”. Chiar şi aşa, pentru casa, în suprafaţă de 598 mp, s-a încheiat deja (în 27.07.2009) un contract de cesiune tot în favoarea firmei soţiei, SC Pro Arhitectura SRL. Banii primiţi de familie, de la firmă, pentru vila din Aradul Nou apar ce-i drept la capitolul venituri din alte surse: „despăgubiri pentru casa în construcţie de la SC Pro Arhitectura SRL: 50.000 lei”.
Fără datorii în familie
O altă modificare importantă vizează datoriile pe care familia primarului le are la persoane fizice şi juridice. Din creditul luat de la Banc Post, în valoare de 20.000 de euro, în 2005, la momentul cumpărării casei de pe I.C, Caragiale, a mai rămas de plătit ceva peste 17.500 euro; în schimb, banii luaţi împrumut de la Lucia Seculici nu se mai regăsesc în declaraţia de acum. Ce-i drept, în declaraţia din 2009, Falcă preciza că acel împrumut luat în 2008, de 130.000 euro, trebuia achitat până în 2009, fapt ce a avut loc. Potrivit primarului, datoria a fost plătită cu banii primiţi pe imobilul şi terenul de pe strada L. Szantay.
Bani din dividente
Cele mai substanţiale venituri ale familiei sunt obţinute, ca şi în anii trecuţi, de soţie, din dividendele de la SC Pro Arhitectura SRL. Luate de cinci ori într-un an, dividendele au adus în casa primarului, în 2009, 230.000 de lei.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!