Doi ani şi două luni. Atâta va sta după gratii Florin Ion Moţ, fostul primar al Zărandului, acest personaj de numele căruia se leagă multe infracţiuni, multe procese, înşelăciuni şi luări de mită. Curtea de Apel Timişoara a pus, însă, punct, cel puţin pentru o perioadă, „cascadelor” de infracţiuni comise de Moţ. În data de 4 octombrie, judecătorii de la Timişoara au decis să îl „ascundă” pe fostul primar al comunei Zărand pentru doi ani şi două luni. Acesta a fost condamnat într-un dosar de înşelăciune în care în prima instanţă a primit un an de închisoare cu suspendare. Totuşi, condamnarea a venit foarte ciudat, ţinând cont de faptul că Moţ reuşise să se împace, într-o oarecare măsură, cu reprezentanţii firmei Bardeau Holding România, pe care, în primă fază, i-a înşelat.
Povestea acestui dosar este veche, datează de ani de zile, de când Moţ le-a promis celor de la Bardeau că le dă sute de hectare de teren agricol în zona comunei Zărand. Atunci reprezentanţii societăţii au plătit, în tranşe, aproape două milioane de euro, primind în schimb adeverinţe de la primărie, dar şi promisiuni că vor veni şi titlurile de proprietate. Dar acestea nu au mai venit. Aşa că cei de la Bardeau au depus plângere penală împotriva primarului Florin Ion Moţ, acuzându-l pe acesta de înşelăciune. A urmat procesul de la Judecătoria Chişineu-Criş, despre care noi am scris, finalizat cu o sentinţă de un an de închisoare cu suspendare. Dar sentinţa a fost atacată atât de Bardeau, cât şi de Moţ, care vroia să scape basma curată. Totuşi, judecătorii Curţii de Apel Timişoara l-au „faultat” pe fostul primar, condamnându-l la închisoare cu executare.
Potrivit informațiilor noastre, Moţ a încercat până în ultimul moment să îi înşele pe cei de la Bardeau. După înaintarea apelului la Timişoara, fostul primar a demarat un proces de mediere în cadrul căruia le-a promis celor de la Bardeaux că le va plăti 1,2 milioane de euro. În fapt, le-a spus că le va ceda o cabană de la Nadăş şi le va achita un milion de euro. Reprezentanţii societăţii au acceptat acest lucru, iar înţelegerea părea parafată. Asta însemna automat anularea procesului de înşelăciune. Numai că, la fel cum a făcut de fiecare dată, fostul primar din Zărand nu s-a ţinut de cuvânt. Aşa că, la termenul din 4 octombrie, când cei de la Bardeau urmau să îşi retragă plângerea, acest lucru nu s-a întâmplat. Judecătorii Curţii de Apel au judecat, într-un final, cauza, chiar dacă au reţinut faptul că Bardeau nu mai are nicio pretenţie, totul în urma raportului de mediere. Cu toate acestea, magistraţii au continuat procesul şi au decis să îl condamne pe Florin Ion Moţ la doi ani şi două luni de închisoare cu executare. Poate că fostul primar de Zărand ar fi scăpat de puşcărie dacă nu avea o „coadă”, mai precis doi ani de închisoare cu suspendare, sentinţă emisă de Curtea de Apel Oradea în dosarul în care Moţ a fost judecat pentru luare de mită. Aşadar, la final, fostul primar a fost încarcerat.
Urmează greul
Dar greul nu a trecut pentru Moţ. Şi asta pentru că pe rolul Curţii de Apel Timişoara mai există un dosar de înşelăciune în care partea vătămată este Tar Farming, tot o societate care se ocupă cu agricultura. La fel ca şi în cazul Bardeau, Moţ le-a cerut celor de la societatea respectivă bani în schimbul unor promisiuni, dar şi a unor documente false eliberate de primăria Zărand pe vremea când aceasta era condusă de Florin Ion Moţ. Iar acest dosar ar putea să îl „ascundă” pe fostul primar multă vreme după gratii. În primă instanţă, Judecătoria Chişineu-Criş l-a condamnat pe Moţ la cinci ani de închisoare cu executare. Moţ a atacat imediat sentinţa, iar joi, 6 octombrie, se aşteaptă sentinţa pe care o va emite Curtea de Apel Timişoara. Cel mai probabil, sentinţa va fi una grea. Chiar dacă pedeapsa va mai scădea, Moţ va primi şi un spor important, ţinând cont că are deja două condamnări definitive în „portofoliu”. Finalul „telenovelei” în care Moţ a jucat prea multe roluri îl vom afla joi, spre seară.
Şi titlurile?
Mârşăviile făcute de fostul primar Florin Ion Moţ cu terenurile agricole din zona Zărandului au lovit, în special, în oamenii comunei pe care a păstorit-o. Există cazuri în care au fost eliberate două, chiar trei titluri de proprietate pe aceeaşi parcelă de teren. Odată cu sentinţa Curţii de Apel Timişoara, titlurile suprapuse vor putea fi modificate, dar, din nou, prin instanţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!