S-a supărat rău de tot pe numărul de avize pe care le are, indirect, Primăria de obţinut atunci când are de gând să facă vreun proiect cât de cât mai serios. Şi s-a plâns în ultima şedinţă de Consiliu Local Municipal că tot mai greu e să faci treabă de atâta birocraţie: „Ne îngropăm în avize”, a exclamat la un moment dat. Este vorba de primarul Gheorghe Falcă, care la momentul la care consilierii votau „pentru” aprobarea studiului de fezabilitate privind obiectivul de investiţie „Complex sportiv zona Câmpul Liniştii”, a amintit cât de mult se stă după avize de la te miri ce instituţii şi comisii. „M-am uitat pe documente şi vă spun că şi eu am fost surprins de numărul mare de avize necesare. De ce o astfel de lucrare trebuie să conţină un număr aşa de mare de avize? E important pentru o firmă să vadă cât de greu se pot obţine avizele şi pentru cei din sectorul public, să nu dea vina tot timpul pe Primărie că, evident, nu e vina noastră. Aici ne-a trebuit de pildă aviz până şi de la Ministerul Agriculturii, SRI, Apele Române! Cât de greu e să realizezi un SF? De câte bariere trebuie să treci?”, s-a întrebat Falcă, înainte ca aleşii să-şi dea acordul pentru planurile lui legate de baza sportivă de pe Câmpul Liniştii.
Cu un amendament care nu a schimbat cu mult datele problemei, consilierii au votat „Studiul de fezabilitate a obiectivului de investiţie «Complex sportiv zona Câmpul Liniştii» cu caracteristicile şi indicatorii tehnico-economici din anexă, fiind de acord ca finanţarea să se facă de la bugetul general şi alte surse atrase. În anexa hotărârii, se arată că investiţia ar urma să coste Municipalitatea 52.968,22 mii lei (inclusiv TVA). Adică, că s-ar aloca pentru amenajarea incintei 20.974,58 mii lei, pentru echipamente şi dotări 1.594,00 mii lei, pentru Modulul de vestiare 255,06 mii lei, pentru magazie 153,22 mii lei, pentru cabină pază 31,31 mii lei, pentru teren sintetic rugby 2.837,45 mii, pentru teren sintetic fotbal 2.601,72 mii lei, pentru teren gazonat 1.893,76 mii lei ficare din cele patru module, pentru drenaje 792,85 mii lei, pentru împrejmuire şi protecţie 427,67 mii lei, pentru instalaţii incintă 3.594,15 mii lei. Totul, de realizat în 24 luni.
Pe groapa de gunoi
Complexul la care visează acum Primăria Arad ar urma să se ridice, după ce va obţine toate avizele necesare şi va avea la dispoziţie toate sumele de bani trecute pe hârtie, iar executanţii îşi vor îndeplini cu adevărat misiunea (un scenariu greu de imaginat din prima) pe un fost complex sportiv, modernizat în urmă cu 10 ani tot de către Municipalitate. Parcela pe care se va ridica complexul „păstrează urmele folosinţei ca groapă de gunoi, având deponeuri de moloz şi accese dificile de tip industrial”.
Pe ce teren se va întinde baza care a adunat deja o sumedenie de avize? Suprafaţa de teren ce va fi folosită pentru realizarea bazei sportive este un dreptunghi de 500x160m, adică de 80.000 mp. Schiţa de lucru este deja făcută: în prima etapă va fi amenajat terenul, prin desfiinţarea deponeurilor de deşeuri şi umplerea gropilor existente, în timp ce în etapa a doua se vizează amenajarea unei baze sportive cu terenuri de sport în aer liber, la final baza urmând să dispună de 6 terenuri de sport în aer liber, 6 module de tip vestiar (unul pentru fiecare teren), 5 seturi de bănci de rezerve (14+3+14) pentru terenurile de fotbal şi o magazie utilaje. Toate construcţiile vor avea regim de înălţime parter.
Alte probleme
Dar până la rezultatul final, drumul va fi lung, iar avizele s-ar putea să fie cea mai mică dintre probleme. Sumele de bani, executantul, ritmul de lucru vor reprezenta alte câteva probleme care vor face ca toată lumea să uite de cea a avizelor. Cel puţin pentru un timp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!