Vicii de procedură, decizii ale Curţii Constituţionale, Florin Ion Moţ, fostul primar al comunei Zărand, s-a agăţat de orice ca să scape de puşcărie. Acesta a fost condamnat vara trecută, în iulie 2021, la 4 ani şi 4 luni de închisoare, fiind acuzat de comiterea unor serii de infracţiuni. La doar un an distanţă, după ce în iarnă a ajuns şi pe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, invocând diferite vicii de procedură, Moţ este liber. Curtea de Apel Timişoara a decis să admită, de principiu, contestaţia în anulare înaintată de avocatul fostului primar. Chiar dacă procesul va continua, el a fost pus în libertate de îndată. Aşadar, dintr-o pedeapsă de 4 ani şi 4 luni de închisoare, Florin Ion Moţ a executat doar un an. Totuşi, există posibilitatea ca, la finalul procesului, dacă această contestaţie în anulare va fi respinsă, fostul primar să se întoarcă după gratii. Dar să vedem ce se arată în soluţia pe scurt a Curţii de Apel Timişoara: „admite în principiu contestaţia în anulare formulată de petentul Moţ Ion Florin, împotriva sentinţei penale nr. 378 din data de 19.02.2021 pronunţată de Judecătoria Arad, modificată şi definitivă prin decizia penală din data de 14.07.2021 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara. Dispune suspendarea executării sentinţei penale. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Moţ Ion de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii, dacă nu este arestat sau reţinut în altă cauză”.
Pe de altă parte, procesul va continua începând cu data de 27 septembrie, când se va intra pe fondul cauzei. Moţ a fost eliberat în baza deciziei nr. 482 din 13 iulie 2021 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 426 lit. d) teza întâi din Codul de procedură penală. Mai precis, e o scăpare a legii referitoare la compunerea completelor de judecată de apel. Practic, se vorbeşte despre faptul că instanța de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate.
Val de infracţiuni
Florin Ion Moţ este un infractor cu foarte multe fapte comise în perioada în care era primar al comunei Zărand. Acesta a fost judecat, pe parcursul ultimilor ani, pentru luare de mită, înşelăciune, fals, uz de fals, abuz în serviciu sau delapidare. Ultima sentinţă, cea care l-a şi trimis după gratii, a fost emisă de Curtea de Apel Timişoara. Florin Ion Moţ a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi delapidare. În ceea ce îl priveşte pe fostul viceprimar, Ioan Drăgan, care a fost şi el inculpat, acesta a fost achitat. În sfârşit, fostul contabil al primăriei a fost condamnat la nouă luni de închisoare, pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals. Instanţa a decis ca, din pedeapsa de 4 ani şi 4 luni a fostului primar să fie dedusă perioada pe care Moţ a petrecut-o după gratii, în arest preventiv, între 12 iulie 2013 şi 30 octombrie 2013, când a fost arestat preventiv pentru luare de mită.
Totodată, Curtea de Apel Timişoara a mai hotărât că suma considerată prejudiciu, care va trebui achitată de condamnaţi către Primăria Zărand, este de 128.035 de lei.
Rămâne de văzut acum ce se va întâmpla mai departe în acest proces, care va fi reluat la toamnă.
Trimite articolul
XAsta este Romania.
-
Asta este peste tot, cu diferenta ca acolo se confisca extins averile ilicite!
Dar falkă, la câți ani de ăpușcărie ar trebui condamnat ????? eu cred că cel puțpn 200 de ani
Sa traiti bine in Romanica !!!!!
O scapare a legii????? da , pentru acesti hoti si gunoaie penale exista intotdeauna o scapare a legii dar pt cel care fura o paine nu exista!!!! Mi-e scarba de tara asta !!!