Nici o discuție fără documente scrise, nici o întâlnire fără programare. „Domnul primar trebuie să înțeleagă că lucrurile nu se mai pot obține cu pumnul în masă”, a tranșat scurt Pribac. „De acum înainte dacă vrea să vină la Prefectură să se anunțe dinainte pentru a-l programa”, a stabilit noua regulă prefectul.
Motivul: Frontiera de pe Mărăsești
Și totul din cauza imobilului de pe strada Mărășești. Așa cum am mai scris în jurnalul nostru de nenumărate ori, celebrul deja imobil în care funcționează Poliția de Frontieră, aflat în patrimoniul Ministerului de Interne, este dorit de Primăria Arad pentru a muta aici Școala Generală nr.1. Prefectura și-a propus să mute aici Serviciul de Pașapoarte (care este sub jurisdicția ei) aflat, în prezent, la mall-ul Galleria.
Argumente scoase la bătaie
Pentru a simplifica lucrurile va redăm pe scurt argumentele celor două părți. Prefectura susține că este de acord să mute Poliția de Frontieră de acolo atâta timp cât Primăria pune la dispoziție o clădire acceptabilă. „Trebuie nu doar să-i mutăm pe cei 35 de angajați, ci și depozitul de armament, parcul de mașini și arestul. Atunci când vom primi o clădire adecvată, vom accepta mutarea”, a declarat Pribac.
„Nu am nimic cu școala, acestor elevi trebuie să li se dea o clădire potrivită pentru actul educativ. Dar nu pot să accept ca Poliția de Frontieră să fie mutată în orice condiții”, și-a justificat poziția prefectul. Cât despre mutarea serviciului de Pașapoarte și Permise, Pribac a declarat: „În actualul sediu de pe Mărășești avem spațiu necesar pentru a muta aici și aceste două servicii. De ce să mai plătim 1,97 euro/mp plus TVA pentru cei 800 mp pe care i-a primit serviciul la mall, când putem să nu plătim nimic. Nu am nici un interes, spre deosebire de primarul Falcă. Și să nu uităm că nici pentru angajați, cărora nici măcar grupuri sanitare nu li s-au pus la dispoziție și nici pentru arădenii care trebuie să meargă până în capătul orașului pentru a-și face un permis sau un pașaport nu a fost cea mai bună soluție. Readucem aceste servicii în mijlocul orașului”, susține Pribac.
Argumentul financiar
Primăria, la rândul ei, aduce în favoarea sa cel mai puternic argument: cel financiar. Chiria pentru clădirea școlii înseamnă 110.376 euro/an, plătiți către Episcopia Romano – Catolice din Timişoara (2,25 euro mp/lună ) din bugetul local. Școala Generală nr.1 este o școală de tradiție care merită să rămână în mijlocul orașului. Doar că nu poate muta pur și simplu școala în clădirea Poliției de Frontieră pentru că aceasta nu este a lor. Și e nevoie de aprobări.
Cu siguranță lucrurile nu se vor opri aici. Războiul va continua fie pe acestă temă, fie pe altele care se vor ivi pe parcursul mandatelor celor doi. Indiferent dacă va fi respectată legea tăcerii și totul se va negocia în scris, declarațiile în presă vor continua. Arădenii, singurele victime colaterale ale acestui război, vor asista la o cheltuială de energii inutilă pentru că probabil niciodată câștigul nu va fi al lor. Și atunci parcă nici nu mai contează de partea cui era dreptatea.
Nedumerire
Situația de la școală nu este însă din acest an, ci din 2006 când imobilul a fost retrocedat. „De ce doar acum se gândește primarul să mute școala? ”, se întreba retoric prefectul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!