În sala Aula Magna din Campusul Universitar al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad s-a desfăşurat, recent, prima conferinţă pentru studenţii Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicina Dentara organizată de U.V.V.G în colaborare cu PRIME Partnerships in International Medical Education din Marea Britanie.
Organizaţia Internaţională PRIME, este formată din voluntari şi are tradiţie în acţiuni legate de educaţia medicală efectuate în Romania, adresate studenţilor, cadrelor didactice şi medicilor de familie.
PRIME are numeroase parteneriate internaţionale din patru continente, Europa, Asia, Oceania, Africa, fiind implicaţi în programe educaţionale cu peste 35 de ţari, cu parteneri care doresc excelenţa în educaţia medicală şi procesul de nursing. Programele educaţionale sunt adaptate necesităţilor identificate de fiecare partener.
În acest an, Aradul este alături de Cluj, Timişoara şi Iaşi unul dintre Centrele Universitare medicale din România, care implică organizaţia internaţională PRIME în programe de formare a membrilor comunităţii academice centrate pe nevoile pacientului. Echipa din Marea Britanie a fost alcătuită din John Geater MD ChD MBE, Director PRIME International, Paul Vincent MD ChD şi Anthony Clark MD ChD. Evenimentul a atras participarea a peste 100 de studenţi din diferiţi ani de studiu, de la toate specializările Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară UVVG Arad.
The 7 level model for understanding the disease process prezentat auditoriului, este un model structurat pe 7 nivele pentru înţelegrea proceselor patologice versus necesittăţile şi preocupările pacienţilor viyavi de boală şi diagnostic. Acest model a fost dezvoltat de Royal London şi St Bartholomews’ Medical School.
Prof. Univ. Dr. Liana Moş, decanul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Aentară, a U.V.V.G Arad, ne-a declarat: „Apelul pentru studenţii noştrii a fost acela de a încuraja comunicarea medicului cu pacientul, pentru motivarea şi determinarea acestuia în lupta împotriva bolii, ca parte integrantă a procesului terapeutic. Au fost exemplificări interactive, misiunea medicală versus problemele pacienţilor, studenţii devenind „actori” în modele şi exemple de abordare a pacienţilor. S-a pus accentul pe boli frecvente: cardio-vasculare, diabet zaharat, obezitate precum şi dependenţa de fumat. Conferinţa s-a încheiat prin prezentarea studentului Paul Deme an VI Medicină, reprezentantul studenţilor în Consiliul Facutăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară UVVG Arad, a acţiunii de voluntariat „Împreună prevenim diabetul”, organizata cu ocazia Zilei Internaţionale a Diabetului în Arad. Prezentarea a fost un răspuns la provocarea echipei de lectori invitaţi vizavi de abordarea pacienţilor şi metodele de comunicare. După Conferinţă, invitaţii noştri şi-au manifestat aprecierea pentru receptivitatea studenţilor, cunoştinţele şi abilităţile de relaţionare. Studenţii au reacţionat pozitiv faţă de stilul original de abordare şi de transmitere al informaţiilor, echipa din Marea Britanie fiind încântată de iniţiativa studenţilor de implicare în viaţa comunităţii locale, şi de alte proiecte care urmează să fie desfăşurate: Campanie anti fumat, Cum sa ne pastrăm dinţii sănătoşi, alte programe educaţionale în şcoli.
Conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad se arată deschisă şi pentru viitor în parteneriate educaţionale cu Organizaţia PRIME International, care să fie paşi spre excelenţa în educaţie”, a precizat prof. univ. dr. Liana Moş, decanul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară U.V.V.G Arad.
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!