O temere formulată de fostul ministru al Educației pare să se adeverească în județul Arad.Marţi, fostul ministru Mircea Dumitru spunea că primeşte semnale că sunt directori de şcoli asupra cărora se fac presiuni pentru a renunţa la post. ”Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunța la post, astfel încât să poată fi numiți cei de dinaintea lor. Acestora, și numai lor, le transmit că nu trebuie să renunțe la munca și efortul depuse, la proiectele pe care și le-au făcut pentru școală și că, mai ales, demnitatea personală și curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor și elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conținuturi științifice”, a scris pe Facebook fostul ministru. El a atras atenția că derogarea de la reguli, care trebuie permisă doar în cazuri excepționale, bine întemeiate și oferită nominal, ”a ajuns text de metodologie”.
Demisii
Chiar dacă în județul nostru niciunul dintre directorii noi nu a acuzat până acum presiuni, demisii au început să apară. Iar primele trei au fost înregistrate la școlile gimnaziale din Fântânele, Adea și Pădureni.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Caludius Mladin, ne-a declarat că cei trei demisionari au fost numiți la sfârșitul anului trecut prin detașare în interesul învățământului, după ce au fost propuși de consiliile profesorale, pentru că mandatele vechilor manageri au expirat. ”În următoarele 30 de zile vom lua act de aceste demisii și vom detașa alte persoane în funcțiile de conducere”, a spus Mladin.
Întrebat dacă foștii directori, cărora mandatele le-au expirat în 9 ianuarie, ar putea fi numiți din nou, Mladin a spus că da, având în vedere ordinul noului ministru al Educației, emis în 6 ianuarie. Vă reamintim că acest ordin permite detașarea pe funcții inclusiv a celor care nu au participat sau nu au promovat concursul de ocupare a posturilor de directori și directori adjuncți, ceea ce era ilegal până acum.
Motive personale
De altfel, chiar dacă oficial demisionarii au invocat motive personale, surse din cele trei școli ne spun că aceștia nu vor decât să le elibereze scaunele foștilor manageri, care până în 6 ianuarie nu mai puteau ocupa funcțiile.
Nu este exclus ca acesta să fie doar începutul unui val de demisii în județ, iar pe scaune să ajungă și persoane care nu au luat note de trecere la concurs.
Directori validați
În urma concursului de ocupare a funcţiilor vacante, care a inclus trei probe, 86 de candidați au promovat, 71 pentru funcția de director și 15 pentru funcția de director adjunct. Rezultatele au fost validate de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean, iar noii directori vor avea un mandat de patru ani, după ce au încheiat contract de management administrativ-financiar cu primarul sau președintele Consiliului Județean și contract de management educațional cu inspectorul școlar general.
Citiți principiile noastre de moderare aici!