ARAD. A fost catalogată, şi pe bună dreptate, cea mai mare investiţie în domeniul educaţiei din Arad şi una din cele mai mari din România. O lucrare care a durat 26 de luni, a fost finanţată în cea mai mare parte din fonduri europene şi a costat 12 milioane de euro. Proiectul de reabilitare a Colegiului Naţional „Moise Nicoară” a fost şi va rămâne, probabil multă vreme, unul din cele mai costisitoare proiecte din învăţământul arădean. O clădire de patrimoniu care merita, fără îndoială, să fie reabilitată. Din păcate, la doar câteva luni de la finalizarea proiectului au apărut primele semne ale unei lucrări superficiale. Pereţi scorojiţi, bucată de perete căzută. Totul la vedere. Reprezentanţii Primăriei spun că nu au fost sesizaţi de nimeni în legătură cu aceste nereguli şi poate aşa este, deşi e greu de crezut că nimeni din conducerea şcolii nu a văzut aceste semne ale eroziunii pereţilor. Sunt vizibile, unele dintre ele, chiar de la mai mare distanţă.
Retrospectivă
În octombrie 2013, în prezența constructorului, a proiectantului, a reprezentanților Primăriei, a avut loc recepția lucrărilor. S-a vorbit la superlativ despre această lucrare care a redat prestigiosului liceu frumusețea arhitecturală. Una de durată, sperau toți la acea dată. Dar…
În februarie 2014, au apărut primele fisuri. Pereții din lateralul scărilor exterioare sunt plini de crăpături și o bucată mică de perete, dintr-un colț, a căzut de-a binelea. Pe ici pe colo au reapărut pete de mucegai, igrasia fiind una din probleme vechi ale acestei clădiri care, teoretic, ar fi trebuit să fie rezolvată. Se dovedește însă că nu au fost găsite cele mai bune soluții, și nu se poate invoca, în nici un caz, lipsa fondurilor.
La fața locului
Reprezentanții administrației locale, beneficiarul acestui proiect european Regio în valoare de 40.690.028 lei, s-au deplasat ieri la fața locului, după sesizarea noastră, și au constatat neregulile. „Vom face o verificare a întregii clădiri și, acolo unde vor fi semnalate nereguli, acestea vor fi remediate de către constructor. Garanția oferită pentru lucrare este de 10 ani”, a precizat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Și totuși, pentru 12 milioane de euro, fie ei și bani europeni, ar fi fost frumos ca povestea de succes a reabilitării celui mai renumit liceu din Arad să dureze mai mult (fără intervenţii) și să fie pe măsura calității actului educativ realizat între pereții acestei clădiri considerată monument istoric.
CITESTE SI:
„Moise Nicoara” gata de admirat
Citiți principiile noastre de moderare aici!