ARAD. Consiliul Judeţean Arad şi-a asumat un proiect uriaş, de o complexitate mare, respectiv construirea, în curtea Spitalului Judeţean Arad, a unei clădiri care să deservească toate specialităţile de pediatrie, inclusiv neonatologia. Cum preţul viitorului spital este unul foarte mare, respectiv 40 de milioane de euro, CJA a solicitat finanţare de la Compania Naţională de Investiţii. Iar această companie l-a inclus pe lista sinteză, semn că îl are în vedere pentru o viitoare finanţare. Între timp, Consiliul Judeţean a demarat întocmirea documentaţiei necesare, fiind la faza de studiu de fezabilitate. Aici, în cadrul acestui document, au fost schiţate şi primele imagini ale viitorului Matern.
„Lucrăm la studiul de fezabilitate și am primit din partea proiectantului imagini cu modul în care va arăta acest spital, pe care îl vom ridica de la zero. În momentul de față dosarul acestei investiții se află pe lista sinteză la Compania Națională de Investiții. În cel mai scurt timp, estimăm că în maxim o lună, Studiul de fezabilitate să fie finalizat, pentru a putea trece mai departe”, a spus Iustin Cionca, preşedintele CJA.
Viitorul complex Matern-Pediatrie va avea şapte niveluri, respectiv demisol, parter şi cinci etaje, şi 365 de paturi, dintre care 22 de terapie intensivă. Suprafaţa totală desfăşurată a imobilului va fi de aproximativ 20.000 de metri pătraţi. Noul spital va găzdui actualele secții de Pediatrie, Chirurgie-Infantilă, Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie.
Trimite articolul
Xiara va apucati de desenat? ceva fapte? tot asa ati facut si pe voinicilor? doar desene? :))
Vorbe goale….în 30 de ani nu s-a făcut un spital nou. Nu ați făcut nimic să scoateți traficul greu din Gai, să terminați podul peste calea ferată pe centură (Horia) și multe altele………
Imi vine sa rad. Inca un vis umed marca PNL.
Era cazul sa o faca din 1991 pana acum, data fiind chiria uriasa si investitiile intr-o cladire de mult deja neadecvata
Cred că va fi exact ca şi pistele de canotaj de 2000 de metri promise de de europarlamentarul Falcă. Oare le-a prezentat celor din Parlamentul European sumele date pe nişte bănci şi coşuri de gunoi de pe str. Meţianu ? Cred că îi va da pe spate pe colegii din PE !
Facem pariu ca finalul nu o sa aiba nimic in comun cu toata schita de mai sus??? Peste cativa ani,zeci de ani,pana o sa fie gata spitalul,cladirea care o sa se ridice in curtea spitalului o sa fie o amarata de cladire,jailnica……asa cum este si Aradul,marea mostenire a maretului Falca.
Gunoaiele liberale au vindut Teba au mai și vindut terenul fostei fabrici de zahar unde mizerile puteau construi astăzi acest spital.
Studiu de fezabilitate nu înseamnă plan aprobat ! de c o n s t r u c ț i e.
Dar
Oameni buni, voi știți ce sume ( EURO)se plătesc pentru un STUDIU DE FEZABILITATE ?
Sa plătit ptr.Studiu de Fezabilitate ptr.. pasarela de la Atrium la Gara CFR , ptr. Garaj subteran ( 6oo locuri) sub Piața din spatele Teatrului, ptr. Pod rutier peste Mureș ( capăt Dimitrov/Șaguna) Centura Vladimirescu – Aradul Nou etc.
Iar amu se face un st. de fez. ptr. un spital.
Tare imi este frica ca din nou vom fi adormiti cu basme de adormit aradeni.
1.Daca confrunti aceste desene cu realitatea din teren, reiese la o prima vedere ca ceva nu se leaga. Ori cladirea spitalului nu incape pe terenul din spatele Spitalului judetean ori urmeaza ca noul spital sa fie realizat inclusiv pe terenul unde actualmente este Jackson-ul. Ceea ce in principiu nu ar fi chiar un lucru rau, dar ar urma demersurile de preluare ale acestui teren, demersuri despre care nu se vorbeste nimic si care ar impinge realizarea investitiei in secolul viitor.
2. Unde vor fi parcarile aferente noului spital avand in vedere ca nici la ora actuala ele nu sunt suficiente? Dar spatiile verzi?
3. Aceasta “schita” (denumire de altfel complet nepotrivita) a fost vazuta si analizata de profesionisti, cu experienta in domeniul investitiilor spitalicesti, in managementul investitiilor majore, medici specialisti, arhitecti, urbanisti? Realizarea unui spital este un demers major in viata unui oras, cu implicatii vitale in viata locuitorilor, dincolo de utilitatea lui functionala evidenta. Aceste implicatii nu pot, cu tot respectul fata de functia politica a D-nului Cionca, previzionate si intelese decat de cei care au o pregatire profesionala in domeniu.
4. Daca impartim suma de 40.000.000 Euro la cei 20.000mp, rezulta un indice de 2000Euro pe mp de Arie desfasurata. Acest indice de pret ar putea fi corect, intr-un caz ideal, doar pentru partea de constructii si instalatii. Dupa intrarea in vigoare a noilor cerinte pentru constructii sustenabile, cu consum de energie din surse de energie regenerabile proprii, etc., indicele de pret va creste. Pe de alta parte, dotarea tehnica, echipamentele, aparatura medicala, dubleaza (sau chiar tripleaza in unele cazuri) acest indice de pret. Deci, in concluzie, trebuie sa intelegem ca se va construi un hotel imens, cu 365 de paturi care ulterior, daca avem noroc, se va transforma in spital?
5. Studiul de fezabilitate este, de regula, 3% din valoarea de investitie, adica in acest caz 1.200.000Euro. Asta nu inseamna ca Consiliul Judetean nu a fost un negociator excelent si l-a obtinut la jumatate de pret, adica 600.000Euro? Avand in vedere ca sunt bani publici, autorii articolului ar putea reveni cu precizari. Daca doresc.