În cadrul unei conferințe de presă, chestorul Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad, a prezentat bilanțul primelor trei luni din an. Pe scurt, a fost înregistrată o creștere de 4% în ceea ce privește faptele penale, o creștere în privința infracționalității stradale, dar și în ceea ce privește ordinele de protecție – 58 în primele trei luni ale anului, față de 52 anul trecut, respectiv în ceea ce privește faptele penale din școli sau din jurul acestora – 13 în primele trei luni, față de 10 anul trecut. S-a înregistrat o scădere, în schimb, în ceea ce privește infracționalitatea judiciară, dar și accidentele rutiere grave, înregistrându-se cu 42% mai puține decese – 4 față de 7 anul trecut, în scădere fiind și numărul persoanelor rănite grav – 13 față de 15, respectiv al celor rănite ușor – 102 față de 112.
Un accent important s-a pus și se va pune în perioada următoare, spune șeful IPJ Arad, pe prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor și studenților din județ și din regiune. „Un plan de de acțiune, întocmit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației, Ministerului Justiției, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Sănătății, Serviciului Român de Informații, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, și Ministerului Finanțelor, prevede organizarea de activități pentru prevenirea consumului de droguri sau altor substanțe cu efect psihoactiv, ca risc major la adresa siguranței individuale și naționale. Un alt plan de măsuri a fost întocmit la nivelul Prefecturii Județului Arad, unde, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. din teritoriu, și Inspectoratul Școlar Județean Arad, sunt desfășurate activități de prevenire a consumului de alcool și droguri printre elevi. Totodată, la nivelul I.P.J. Arad, este în desfășurare o campanie de prevenire a infracționalității în mediul online, unde sunt angrenate atât universitățile din Arad, cât și universități din județele Timiș și Caraș-Severin, precum și structuri de combatere a infracționalității din domeniu, din județele implicate”, transmite Inspectoratul de Poliție Județean Arad.
În încheierea conferinței de presă de la IPJ, subcomisarul de poliţie Maria Grădinariu, Şeful Serviciului Comunicații și Informatică, a vorbit despre aplicația eDAC, devenită operațională din 31 martie 2024. „Este o platformă asemănătoare celei pe care o folosește deja Poliția de Frontieră, dar îmbunătățită. Face verificări în mai multe baze de date, mult mai rapid și mai la îndemânăă. Toate echipajele din teren au acces la această aplicație, care s-a dovedit foarte utilă, fiind făcute peste 18 mii de interogări într-o lună, la nivelul județului Arad”, a declarat aceasta.