ZĂRAND. Situaţia a revenit, cât de cât, la normal în Zărand şi Cintei, acolo unde oamenii s-au trezit că, peste noapte, au rămas fără terenurile agricole. La începutul lunii august am prezentat cazul de acolo. O sentinţă emisă de judecătoarea condamnată Floriţă Boloş a lăsat fără proprietate zeci de oameni din Cintei şi Zărand. În baza acelei sentinţe, care a fost dată fără audierea vreunui martor, fără înştiinţarea vreunei părţi, o firmă a fost împroprietărită cu zeci de hectare de teren. Sentinţa a ţinut loc de contract de vânzare-cumpărare, fiind totodată şi documentul necesar pentru întabularea pământului. Mai mult, APIA a început să solicite sătenilor despăgubiri, susţinând că subvenţia pentru teren a fost încasată ilegal de oameni. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, în urmă cu o săptămână a avut loc o întâlnire faţă în faţă între săteni, reprezentanţii firmei care a intrat în posesia terenurilor şi cei de la APIA.
Întâlnirea a fost posibilă după ce mai mulţi locuitori ai satelor Zărand şi Cintei au depus o plângere în care arătau faptul că terenurile le-au fost înstrăinate abuziv. Plângerea depusă de săteni a ajuns la DNA. Floriţă Boloş va fi cercetată penal pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit datelor de la Judecătoria Ineu, dosarul prin care compania respectivă a fost împroprietărită cu aproape 80 de hectare de teren a fost finalizat… într-o singură înfăţişare. În data de 29 noiembrie 2011 a fost înregistrată acţiunea firmei cu pricina, termenul a fost stabilit pentru 15 decembrie 2011, iar în acea zi a fost finalizată acţiunea şi a fost emisă sentinţa.
Cu porţia
Întâlnirea dintre săteni, firma care s-a ales cu terenul şi cei de la APIA s-a finalizat printr-o concluzie cel puţin ambiguă. Potrivit locuitorilor din Zărand care au participat la întâlnire, cei de la firma care le-a luat terenurile au fost de acord ca pământul să fie lucrat de săteni. Dar numai anul acesta. „Ni s-a spus de către cei de la firmă că vor renunţa la terenuri şi ni le lasă nouă. Dar numai anul acesta. De la anul nu se va mai retrage şi vor exploata pământurile noastre”, ne-a spus unul dintre păgubiţii care au participat la întâlnirea cu pricina. Practic, pentru locuitorii din Zărand şi Cintei care au fost lăsaţi fără terenuri, un ochi râde, iar celălalt plânge. Oamenii se pot bucura de roadele pământului, dar numai în acest an. Asta dacă organele statului nu vor interveni şi nu vor casa sentinţa Judecătoriei Ineu, sentinţă care, reamintim, a fost emisă de Floriţă Boloş, magistrat condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în alt dosar. JA-A.G.
Pe masa DNA
În primă fază, plângerea sătenilor referitoare la înstrăinarea terenurilor a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Ţinând cont de faptul că prejudiciul este destul de mare şi ţinând cont de faptul că procurorii de la anticorupţie au mai instrumentat un dosar al Floriţăi Boloş, Parchetul a trimis plângerea către DNA. Acum sătenii aşteaptă mişcarea celor de la anticorupţie, aici fiind ultima lor speranţă de a-şi recăpăta propriile terenuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!