ARAD. 700 de lei în trei zile. Atât a câştigat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad din încasarea coplăţii de la pacienţii externaţi în primele trei zile ale acestei luni.
Din cele aproximativ 300 de persoane externate în această perioadă, 70 au fost nevoite să achite coplata a cărei valoarea a fost stabilită la 10 lei de către Consiliul de Administraţie al spitalului. Majoritatea plătitorilor au fost externaţi din sediul central al unităţii sanitare, aflat în municipiul Arad, o mică parte fiind pacienţi externaţi din celelalte 16 sedii aflate în judeţ.
„Au existat şi nemulţumiri, reproşuri, dar oamenii au înţeles că nu noi am impus această taxă şi au plătit” – spune dr. Adrian Wiener, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Conform acestuia, diferenţa de la cei 70 de plătitori ai taxei până la cei 300 de pacienţi externaţi este reprezentată de categoriile exceptate de la achitarea coplăţii.
Cine nu plăteşte coplata?
Scutiţi de la coplată sunt pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei, minorii, majorii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, tinerii cu vârste de până la 26 de ani proveniţi din sistemul de protecţie a copilului care nu realizează venituri, persecutaţii politic, veteranii de război, invalizii şi văduvele de război, revoluţionarii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, femeile însărcinate şi lăuzele fără venit sau cu venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
În judeţ
Asemeni Judeţeanului arădean, şi Spitalul din Ineu a impus pacienţilor externaţi o coplată de 10 lei. Unităţile din Lipova şi Sebiş au stabilit la 5 lei valoarea coplăţii. Niciunul din cele trei spitale nu a încasat încă vreun ban din coplată.
CITESTE SI:
Coplata redusa la medicul de familie
Spitalul Judetean a hotarat: 10 lei coplata
Citiți principiile noastre de moderare aici!