Aradul este, fără doar şi poate, un centru universitar, tinerii absolvenţi de liceu putând alege între ofertele unei universităţi de stat şi a uneia private, ambele cu sediul în municipiu. Pe cale de consecinţă, foarte mulţi arădeni au ales să îşi continue studiile liceale, sperând ca astfel să poată obţine un loc de muncă bine plătit şi respectat. Şi totuşi, cifrele arată că judeţul Arad are un număr impresionant de şomeri cu studii… superioare.
Planul măsurilor active de ocupare întocmit de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a readus în actualitate problema şomerilor cu diplomă.
Agenţia din Arad a întocmit un program pentru încadrarea persoanelor aflate în şomaj, program conform căruia şomerii cu studii universitare reprezintă peste 27 de procente, clasând astfel Aradul pe prima poziţia din ţară. Chiar dacă o explicaţie clară stă tocmai în existenţa celor două universităţi la nivelul Aradului, aceasta nu acoperă în totalitate problema şi nu justifică situaţia, căci alte centre universitare mai mari decât Aradul (Clujul, Iaşiul sau chiar Timişul) nu se confruntă cu o astfel de situaţie. Răspunsul realist ar fi că: angajatorii nu mai doresc să încadreze persoane cu specializare, ci caută forţă de muncă brută, fără studii.
Pe de altă parte, planul de ocupare indicat de AJOFM Arad arată că un număr de 14.500 de şomeri vor beneficia de serviciile instituţiei, în condiţiile în care, în luna ianuarie, Aradul avea doar în jur de 11.000 de şomeri. Pesemne, AJOFM-ul se pregăteşte de o nouă creştere a şomajului.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!