930.000 de români (adică aproape 4,5% din populaţia ţării) trăiesc sub ameninţarea viiturilor, iar 88.400 de case ar putea fi luate oricând de ape. Datele sunt extrase din „Strategia naţională privind gestionarea pe termen mediu şi lung a inundaţiilor”, elaborată de Ministerul Mediului, act care ar putea intra în vigoare anul viitor, odată cu legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Informaţiile nu sunt defel îmbucurătoare pentru arădeni, în condiţiile în care Aradul se regăseşte pe lista neagră a judeţelor care ar fi primele afectate de viituri, cei mai expuşi fiind, potrivit specialiştilor, ardelenii şi bănăţenii.
Pe cont propriu!
În raportul specialiştilor se indică faptul că zonele „cu risc major de inundaţii” sunt vestul, nordul şi centrul ţării, judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu-Mare, Bistriţa, Sălaj, Cluj, Alba, Mureş, Sibiu, Covasna şi Braşov, per total fiind vorba de 1.028.000 de hectare de teren inundabil.
În actul propus acum de Ministerul Mediului se vorbeşte de faptul că oamenii vor fi obligaţi să facă eforturi pentru a reţine apa în localitatea (zona) în care aceasta a căzut, urmând ca autorităţile să intervină (pentru a evacua apa în exces în râu) doar dacă eforturile lor se vor dovedi inutile.
În strategie se indică faptul că, dacă vor exista bani pe acest capitol, numărul celor care vor fi afectaţi de inundaţii va scădea drastic în… 20 de ani (de la 930.000, în prezent, la 350.000, în 2030) şi se propune o serie întreagă de măsuri de prevenţie şi intervenţie, pe fiecare minister şi instituţie în parte.
Până acum a fost uşor
Judeţul nostru nu a avut probleme majore cu inundaţiile în ultimii cinci ani, aşa cum au avut, de pildă, vecinii noştri timişoreni. Cu excepţia unor zone care sunt inundate ori de câte ori plouă mai serios în Arad (Deci – Revetiş – Bulci) şi a câtorva drumuri mereu acoperite de o lamă de apă, arădenii au scăpat de dezastrele inundaţiilor. Totuşi, în fiecare an, sute de hectare de terenuri agricole sunt distruse de precipitaţii, iar gospodăriile arădenilor inundate de ape. Viitorul sună, însă, mult mai prost.
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!