LIPOVA. Primii pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 au ajuns miercuri seara, în jurul orei 19:00, la noul spital din Lipova, transformat, în urma hotârârii CJSU, în unitate medicală suport Covid. 30 de paturi au fost operaționalizate în clădirea nouă, nefolosită de aproape un an, de când imobiliul a fost predat de către Compania Națională de Investiții către administrația locală a orașului.
Forme medii
Cele 30 de paturi pot primi pacienți internați cu Covid care au dezvoltat forme ușoare și medii. Evaluarea bolnavilor se face în Unitatea de Primire Urgențe a SpitaluluI Clinic Județean Arad și în funcție de rezultatul investigațiilor, pacienții sunt transferați pe secțiile unde mai sunt locuri libere. Avantajul secției Covid de la Lipova este stația de oxigen care se află în dotarea clădirii noi, astfel că unitatea medicală poate primi și pacienți cu nevoie continuă sau intermitentă de oxigen.
În cursul serii de miercuri, doi pacienți au ajuns la Lipova, urmând ca astăzi să mai fie transferați alți bolnavi, în funcție de rezultatul evaluărilor.
În afară de paturile disponibile la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (SCJU), în județ mai erau operaționalizate, până ieri, 75 de paturi pentru bolnavii cu Covid-19. Dintre acestea, 55 sunt la Spitalul Orășenesc din Ineu şi 20 la Spitalul Orășenesc Sebiș. Toate paturile sunt ocupate de săptămâni întregi, astfel că secția de la Lipova este o adevărată gură de oxigen pentru sistemul sanitar arădean.
Pe repede înainte
Aproape un an a stat nefolosită investiția de 21 de milioane de lei, în extinderea și dotarea Spitalului orășenesc Lipova. Clădirea nouă a fost predată către autoritatea publică locală din Lipova în data de 3 decembrie a anului trecut, în prezența directorului de investiții al Companiei Naționale de Investiții (CNI), Adrian Cefălan. Situația epidemiologică extrem de critică a determinat autoritățile de sănătate publică să inițieze deschiderea, la Lipova, a unei secții Covid.
Dr. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, a inițiat acest proiect pe care l-a adus în atenția prefectului județului Arad, Toth Csaba, care a înțeles necesitatea demersului. Astfel că, în nici cinci zile, lucrurile s-au pus în mișcare printr-o hotărâre a CJSU care aproba mărirea capacității de răspuns pe Covid, cu operaționalizarea spitalului din Lipova. A urmat Primăria Lipova cu o hotărâre aprobată în unanimitate de către Consiliul Local, prin care clădirea era dată în folosință gratuită, până la data de 31 ianuarie, către Spitalul Orășenesc Lipova.
Directorul DSP declara pentru Aradon/Jurnal arădean, la acel moment:
“Este o întreagă provocare să faci un spital care nu a existat niciodată ca structură, în cinci zile. Totul a pornit de la faptul că avem o stație de oxigen care, cu sprijinul autorităților locale, a fost pusă în funcțiune și care poate să asigure un debit de 12 litri pe minut, ceea ce înseamnă vieți salvate. Clădirea a trecut în administrarea Spitalului Orășenesc Lipova și va fi integrată în structura de paturi. Vom interna aici pacienți cu forme medii și ușoare; fiind un spital TBC, avem medici pneumologi, ceea ce este un avantaj. Decât să ținem pacienții în containere, cu flux de oxigen de la butelie, putem să avem saloane noi, elegante, într-un spital încălzit, cu flux de oxigen constant. Este, în orice caz, mai mult decât ce avem acum. Chiar dacă mai sunt multe hârtii birocratice de făcut, noi considerăm că în curând vom avea primii pacienții.”
52 la UPU
Conform raportării de joi dimineața, de la ora 10:00, în Unitatea de Primire Urgențe 52 de pacienți așteptau eliberarea unui pat pe secțiile Covid-19 din județ, Dintre aceștia, 10 bolnavi au forme grave de boală, sunt pe mască C-pap și au nevoie de un pat de terapie intensivă însă, momentan, toate cele 37 de locuri disponibile la Județean sunt ocupate. De asemenea, 27 dintre pacienții aflați în urgențe au nevoie continuă sau intermitentă de oxigen și, în funcție de evoluția bolii, vor fi transferați fie pe secții, fie la ATI, atunci când vor exista locuri disponibile. Alți 15 pacienți se află în proces de evaluare, pentru a determina afectarea pulmonară. O parte dintre aceștia vor fi, cel mai probabil, transferați la spitalul din Lipova.
Rămâne deschis
Potrivit administrației locale a orașului Lipova, odată ce va trece pandemia, spitalul va rămâne deschis și va funcționa cu două secții: una de interne și cealaltă de pediatrie, chiar dacă mai sunt încă lucrări de făcut și deficiențe de remediat.
Trimite articolul
XGrozav titlu!
Așa vorbiți de parcă i-ați fi transferat la mûnche sau la strasburg….serios, ce mare spital de sanvanți avem noi la lipova….
intrebare cladirea asta are sistem de incalzire si apa calda la baie? cu ce se incalzesc salile?
intreb pt ca se stie ca Lipova nu are gaz metan
Mai deunazi se striga ca nu mai sunt locuri in spitale si cum se asteapta sa moara unul sa elibereze patul! Da, da, presa libera si independenta! Informare(dez) la maxim! Dara, dara se mai inteapa romanii!
la iarna cu ce se incalzesc saloanele
cu lemne sau carbuni? Fain!
-
Spitalul nou are centrala termica pe gaz din ce stiu. Si gazul se aduce cu cisterna la fel ca in alte locuri. Nu e ca si cum Lipova e singurul oras din tara fara retea de gaz metan.