Într-unul din numerele trecute ale ziarului
nostru vă informam că oierii arădeni
riscă să rămână cu miei
nevânduţi din cauza faptului că
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad nu a primit
crotali de la Bucureşti, or, fără
aceşti crotali, animalele nu pot fi vândute
nici pe piaţa internă, nici la export.
Doctorul Viorel Agud, directorul DSVSA susţine
că Aradul trebuie să primească 300.000
de „cercei” folosiţi pentru
identificarea animalelor, asta deoarece, foarte
în judeţ îşi
desfăşoară activitatea foarte multe
firme care exportă miei.
Până în momentul de faţă,
în posesia medicilor veterinari din cadrul
instituţiei au intrat doar 12.000 de crotali, ce
pot fi folosiţi doar pentru piaţa
internă, cei pentru export nefiind încă
expediaţi de autorităţile centrale.
În aceste condiţii, a fost acoperit doar
25-30% din necesarul pentru piaţa internă.
„Continuăm să facem demersuri la
Bucureşti, pentru a primi cei 300.000 de crotali
de care avem nevoie. Avem promisiuni, că în
primele zile ale săptămânii viitoare
îi vom primi”, ne-a declarat Agud.
Protocoale pentru Paşti
Conducerea DSVSA a semnat deja un protocol cu
Direcţia de Sănătate Publică,
în vederea efectuării unor controale comune
în perioada premergătoare
Sărbătorilor Pascale. „Pasul
următor va fi să semnănm un protocol de
colaborare şi cu Oficiul Judeţean pentru
Protecţia Consumatorilor”, a ţinut
să precizeze directorul Viorel Agud.
Controalele vor viza târgurile de animale,
pieţele agroalimentare, complexele alimentare,
magazinele şi unitătile care
recepţionează, depozitează,
prelucrează, transportă şi
comercializează produse alimentare, inclusiv
brutării, patiserii, cofetării şi
unităţi de ambalare a vopselei pentru
ouă. Se va verifica respectarea normelor şi
condiţiilor de igienă.
Târgurile de animale sau punctele de sacrificare
a mieilor, organizate de către administraţia
pieţelor sau târgurilor cu aprobarea
primăriilor şi avizul direcţiilor
sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, vor fi supravegheate de personal sanitar
veterinar pe toată durata funcţionării
acestora. În pieţele agro-alimentare,
personalul de specialitate care asigură
supravegherea sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor va verifica
documentele care atestă provenienţa şi
salubritatea, modul de depozitare şi
comercializare a produselor alimentare de origine
animală şi non-animală.
Primarii trag chiulul
În ceea ce priveşte spaţiile care vor
fi autorizate pentru sacrificarea şi
comercializarea mieilor de Paşti, nici
până în momentul de faţă nu
se ştie nimic. De vină sunt primarii care
n-au catadicsit să informeze direcţia
dacă intenţionează să amenajeze
astfel de locuri. „Deşi am trimis adrese
către toate primăriile din judeţ, prin
care solicitam să ni se comunice dacă vor fi
amenajate astfel de locuri. Nu am primit niciun
răspuns. Aşteptăm până
mâine (n.r.- astăzi), când e termenul
limită. Vom primi cu siguranţă
solicitări, pentru că ştiţi cum se
lucrează la noi, se lasă totul pe ultima
zi”, mai spune Agud.
L.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!