ARAD. În urmă cu două săptămâni, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost constituită o comisie medicală formată din cinci medici ATI, menită să verifice modul în care a fost administrată morfina, dar și alte analgezice, pe secțiile Covid-19.
Din comisie au fost aleși să facă parte cinci medici specialiști din cadrul SCJU, care lucrează tot pe secțiile de ATI ale unității medicale. Aceștia au fost selectați dintre cei care nu au lucrat efectiv și nu au efectuat gărzi pe secțiile în discuție, iar activitatea lor în comisie constă în verificarea tuturor datelor: fișe de observație, numărul dozelor scoase din farmacie, numărul dozelor administrate și trecute în fișele pacienților.
Renunțare
Dacă în prima săptămână n-au existat prea multe discuții pe subiect, odată cu avansarea anchetei, unul dintre medicii care acceptaseră inițial să facă parte din comisie, a decis să se retragă. Acesta și-a motivat decizia printr-o posibilă incompatibilitate. Medicul în cauză face parte și dintr-o comisie existentă la nivelul Colegiului Medicilor Arad care ar putea primi spre analiză rezultatele anchetei, odată finalizate în cadrul comisiei de la Județean.
Prin urmare, ancheta stagnează până la găsirea unui înlocuitor. Cert este că o mare parte a fișelor de observație au fost deja analizate, însă din informațiile pe care le avem, părerile sunt împărțite, astfel că s-au format deja două tabere: una care susține că nu a fost respectat protocolul și cealaltă care nu vede nicio neregulă în cantitățile mari de morfină și alte analgezice folosite pe perioada pandemiei.
Lăsate pe dinafară
O altă sursă ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că nu toată cantitatea de stupefiante scoasă din farmacie s-ar regăsi în fișele de observație, dar din nou motivul pare a fi că unii medici au uitat să o treacă în fișele bolnavilor. Practic, situația este oarecum similară cu ceea ce s-a concluzionat în primăvară, în urma anchetei care a dus la sancționarea personalului medical care ar fi continuat să prescrie tratament în fișele unor pacienți, chiar și după ce aceștia au decedat. Doar că de data aceasta lucrurile s-au întîmplat în sens invers: deși administrate, analgezicele n-ar mai fi fost trecute și pe hârtie, dintr-o eroare umană. Dacă se ajunge la această concluzie, fapta nu este mai puțin gravă, pentru că stupefiantele au un regim special și administrarea lor trebuie consemnată cu strictețe. În caz contrar, suspiciunile cu privire la scoaterea lor din farmacie în alte scopuri va continua să existe.
Nereguli scoase la iveală de pandemie
Rămâne, în continuare, de văzut cum va fi tranșat acest caz. Cert este că pandemia a scos la iveală deficiențe importante în funcționarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, dar și anumite practici care au îngrozit opinia publică. Se conturează tot mai pregnant ideea că pe anumite segmente domnește haosul, atât din punct de vedere administrativ, cât și medical. Iar tot acest haos prezintă, până la urmă, un risc pentru pacient.
De unde a pornit totul
Vă reamintim că, potrivit datelor prezentate de Aradon/Jurnal Arădean, în intervalul 1 aprilie 2020-1 mai 2021, pe trei secții de terapie intensivă ale SCJU destinate pacienților infectați cu virusul SARS-C0V-2, s-au folosit aproape 11.000 de doze de morfină. Astfel, la ATI I – secție cu 27 de paturi – s-au folosit, în intervalul mai sus menționat, aproape 3.000 de doze de morfină, la ATI II – secție cu 15 de paturi – s-au folosit în jur de 2.000 de doze de morfină, în timp ce pe secția ATI IV – o secție cu doar 12 paturi – s-ar fi folosit, în același interval, peste 6.000 de doze de morfină – adică aproape triplu decât consumul înregistrat la secția ATI II, de exemplu.
Citește și:
Comisie medicală pentru morfina de la Județean – medicii ATI verificați de medicii ATI
Trimite articolul
XSper ca procurorii nu uita ca la ineu a fost inchis un spital pentru a caza pacienti covid. Poate nu ar strica o ancheta
Dar de ce din comisia de ancheta trebuie sa fie alcatuita din medici din spitalu unde au disparut , dispar si vor dispare astfel , o multime de medicamente ?????? ministerul nu are o comisie de control ? ….asa cu medici din arad , fix pix , cioara la cioara nu isi scoate ochii