O femeie în vârstă de 50 de ani, internată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pentru pneumonie bacteriană, a fost diagnosticată cu gripă. Pacienta are și altă patologie, în prezent fiind internată pe Secția de Anestezie-Terapie Intensivă. Potrivit medicilor, starea sa este stabilă. De menționat că femeia nu este vaccinată împotriva gripei.
Vaccinați-vă!
În acest context, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad recomandă oamenilor să se adreseze medicului de familie pentru vaccinare gratuită (cu precizarea că există suficiente doze de vaccin). „Vaccinarea are ca scop prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă și a dezvoltării de complicații asociate acesteia. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei de sezon” – subliniază dr. Daniela Cîrnațu, purtător de cuvânt al DSP Arad.
Au prioritate la vaccinarea antigripală persoanele din grupele la risc, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății: persoane peste 65 de ani, persoanele cu probleme medicale cronice (cu afecțiuni precum diabet, boală cardiacă, boală cronică de rinichi, boli pulmonare, obezitate, astm etc.), gravidele și personalul medical.
Alte recomandări
De asemenea, având în vedere fluctuaţiile frecvente de temperatură, specialiștii DSP Arad recomandă respectarea măsurilor nespecifice de prevenire a gripei, între care: evitarea aglomeraţiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută, folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă cu apă caldă şi săpun a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca.
În această perioadă, trebuie să fim preocupați și de creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume). Mai trebuie să avem în vedere următoarele: aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare), folosirea de îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului, evitarea staţionării în frig timp îndelungat.
Odată cu apariţia primelor semne de boală, este obligatorie prezentarea la medicul de familie. Și un ultim sfat: NU luați antibiotice fără consult medical!
Încă două suspiciuni de gripă
La nivelul județului Arad, au mai existat două cazuri în care medicii au suspicionat gripa. Analizele de laborator au infirmat diagnosticul în unul din aceste cazuri, în celălalt se așteaptă încă rezultatul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!